Östergötland Innovation Experience Visa/dölj innehåll

Här visar LiU flera showcases - en yta där LiU i relation till Bo-och samhällsexpots innehåll kan visa upp LiU i framkant. Exempel på denna typ av gestaltning kan vara visualiseringar av forskning inom bl.a. energi, miljöteknik, samhällsplanering och pedagogik, start-up:s, forskningsresultat, design och mycket mer.

Östergötland har utvecklats till att bli ett Mekka för akademi, innovation och entreprenörskap. Linköpings universitet är ett av landets främsta universitet med framstående forskning inom många områden. I Science Park Mjärdevi omvandlas idéer och forskning till globalt framgångsrika bolag. Cleantech Östergötland är ett kluster av innovativa energi- och miljöteknikbolag. På tal om kluster - Vreta Kluster är ett väldigt framgångsrikt sådant inom lantbruk och gröna näringar. Ibland inleds innovationsresor redan på gymnasiet, där Nulink ger stöttning till Unga Företagare (UF). Östergötland Innovation Experience är en gemensam satsning från dessa fem aktörer, där syftet är att visa upp den enorma innovationskraft regionen besitter. Denna utställning är dock inte bara en uppvisning av innovationer, utan här får du också testa och uppleva många av dem!

AI och robotar, VR-teknik, elektriskt ledande växter, uppkopplade miniväxthus, solcellsteknik…listan kan göras lång av innovativa produkter och tjänster från östgötaslätten. Välkommen till Östergötland Innovation Experience!

 

Utställare från LiU:

InviSense - Kontrollera fuktigheten i byggnader med hjälp av ny innovativ teknik!

LiU Malmstens - Innovativ form och hantverk i världsklass. På LiU MALMSTENS värnas spetskompetens inom design och tillverkning av möbler. Här visas gesällprov i möbelsnickeri och möbeltapetsering samt exempel på konceptuell kursuppgift.

Organic Electronics - Vill du tala om för dina växter om hur och när de ska växa? På Linköpings universitet förvandlas rosor till batterier och blasten från morötter genererar energi. Forskningsteamet i Laboratory of Organic Electronics visar vilka framtida scenarion inom uppkopplade växter och resurseffektivitet. Visar upp en riktig elektronisk ros! 

Naurobotar - Vad är en robot och vilken roll spelar de i vårt samhälle, nu och i framtiden? Hör LiU:s naurobotar Elsa och David berätta! 

Slöjd, hantverk och formgivning - ÖIE:s loungeyta består av möbler som tillverkats för hand av studenter från kandidatprogrammet Slöjd, hantverk och formgivning. Utställarna delar även med sig om tankar om slöjden och hantverkets roll i samtid och framtid. 

SIOS - Startupbolag sprunget ur universitetet. SIOS vision är att odling ska bli en naturlig del av städerna och deras teknologi kan appliceras i allt från liten krukväxt till stora växthus.

Spotscale+Visualiseringscenter C - Spotscale och Visualiseringscenter visar upp sitt samarbete kring världens störa 3D-karta. 

 

Aktiviteter: 

10/9 kl 11-12 InviSense berättar om resan från forskning till färdig produkt och demonstrerar sin fuktsensor och scanner. 

10/9 kl 13-13-45  Kommunlantmäteriet - Upplev Linköping i VR-miljö och få en insyn i framtidens intressanta byggprojekt, såsom Ebbepark. Förutom ett seminarium blir det även en tävling för alla besökare. 

16/9 kl 15-16 SIOS - Kan uppkopplad teknologi bidra till en framgångsrik urban odling? Och kan teknologin göra att en stad blir självförsörjande på frukt och grönt? Idag pratar vi allt mer om Internet of Things och vilka möjligheter det skapar för var och en av oss, i våra egna hem och miljöer. Det här seminariet ger en inblick i den snabba utveckling vi står inför.

17/9 kl 15-16 Östgötasvamp - Svenska folket har generellt brist på vitamin D – något som behövs för benstomme och muskler. Men ny forskning visar att svampar kan lösa det problemet! Lyssna till de intressanta slutsatser som ett Vinnovaprojekt delar med sig av. Och hur ny odlingsteknologi medfört att Östgötasvamp nu är Sveriges största producent av inomhusodlade svampar.

 

På plats i LiU Showroom i Vallastaden Visa/dölj innehåll