eripo87

Erika Pohjanen

Som innovationsrådgivare på LiU Innovation är det mitt jobb att stötta studenter, forskare och LiU-anställda med att förverkliga idéer. Social innovation och mångfald är mina hjärtefrågor, men jag hjälper gärna till med alla nyskapande projekt.

Tar idéer med samhällseffekt till nästa nivå

Att vara med på studenters och forskares idéresor, det vill säga från det första tankekornet till en färdig organisation, projekt eller tjänst, är bland det mest spännande en kan göra. Som innovationsrådgivare är det en del av mitt dagliga arbete.

Innovation och nytänkande har alltid intresserat mig. Som genusvetenskapsstudent var det en självklarhet att anlägga nya perspektiv på gamla tankemönster. När jag sedan började studera till medieproducent fick jag chansen att göra praktik av teorierna. Efter det var steget inte långt att starta eget på så kallad samhällsentreprenöriell grund.

I dag stöttar jag personer som vill göra just det – föra sin kunskap från LiU ut i samhället och låta andra ta del av den.

Innovation – mer än bara teknik

Jag var länge under intrycket att innovation bara hade med teknik och nyföretagande att göra. I min nuvarande tjänst ser jag det som relevant att bredda den bilden. Innovation är så mycket mer! Nya sätt att se på saker, oväntade samarbeten eller alternativa sätt att ta sig an samhällsproblematik är minst lika innovativt som en ny teknisk produkt. 

Samhället i fokus

Mitt fokus på social innovation, det vill säga innovation som syftar till att lösa problem i samhället och bland utsatta grupper, gör att jag möter personer från alla möjliga sektorer och utbildningsbakgrunder. Min ambition är att hjälpa dem hitta varandra, komma längre tillsammans och med hjälp av normkritiska perspektiv nå nya målgrupper.

Bakgrund

Arbetslivserfarenhet i urval

2015- Innovationsrådgivare, LiU Innovation

2013-2015 Företagare inom kommunikation, mångfald och samhällsentreprenörskap, Sibship

2013-2014 Kommunikatör, Hälsans nya verktyg

2012-2013 Utredare, Umeå kommuns Kvinnohistoriska museum

2012 Media and Communications intern, Sveriges generalkonsulat i New York

2012 Programkoordinator, Norrköping Pride

2011-2012 Marknadsförare, Norrköpings kommun

2011 Bildredaktör, Nordiska museet

2009-2010 Medieproducent, Excite Me Productions

Utbildning

2012 SHE Entrepreneuars,Ledarskapsutbildning inom socialt entreprenörskap för kvinnor från MENA-regionen och Sverige, Svenska Institutet

2011-2014 Masterprogram i kultur och mediegestaltning, Linköpings universitet

2008-2011 Kandidatprogrammet Kultur, Samhälle, Mediegestaltning, Linköpings universitet

2006-2009 Genusvetenskap A & B, Uppsala universitet samt Högskolan i Gävle

2007-2014 Kurser inom bl.a. ungdomskultur, litteratur och mode

Uppdrag

Styrelseledamot, Venture Cup Öst

 Styrelseledamot, Svensk Form Öst

 

Sociala medier

LinkedIn

Twitter

Medarbetare LiU Holding