Utgångspunkten för projektet är att anpassningar i form av teknikstöd såsom datorer, datorbaserade hjälpmedel, mobiltelefoner och applikationer har stor potential att kompensera för nedsatt funktion när det gäller förmåga att planera, strukturera, kommunicera, ta till sig information samt inhämta kunskap. Trots den tekniska utvecklingen är det fortfarande många barn och unga med funktionsnedsättning som saknar tillgång till anpassningar i form av teknikstöd i skolan, på fritiden och i arbete.
Nya möjligheter med teknikstöd i skolan
I projektet Nya möjligheter med teknikstöd i skolan ingår cirka 600 ungdomar i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan med behov av särskilt stöd. Det övergripande syftet är att identifiera och beskriva behov av anpassningar och stöd hos elever med funktionsnedsättning, med och utan diagnos i gymnasieutbildning.
Projektet syftar också till att undersöka om individuellt utformad intervention i form av teknikanpassning och stöd ger eleven ökade möjligheter att klara sina studier och om interventionen har effekt på övergången till fortsatta studier och arbete efter avslutad gymnasieutbildning.
Samarbetspartners: Professor Helena Hemmingsson, universitetslektor Elin Ekbladh och doktorand Moa Yngve, alla vid Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) vid Linköpings universitet.
Finansiering sker bland annat med medel från Stiftelsen Sunnerdahls Handikappfond och fakultetsmedel från Linköpings universitet.
Undervisning på Arbetsterapeutprogrammet
Mina undervisningsuppdrag är huvudsakligen på Arbetsterapeutprogrammet. Jag deltar i undervisning främst inom evidensbaserad arbetsterapi samt handledning och examination av uppsatser på grundnivå. Innehar även kursansvar för kursen Arbetsterapi i ett klient- och professionsperspektiv, 15 hp.
Jag har även viss undervisning/ handledning vid Uppsala universitet och Karolinska institutet.