Smarta städer innebär att IT används som ett medel för att tillgängliggöra tjänster till medborgare, företag och myndigheter som en del av stadens system. I detta sammanhang är det viktigt att förstå hur och var informationsteknologin kan bidra och vilka konsekvenser användandet kan få.
Mitt forskningsarbete är inriktat på hur IT används och utvecklas av och för människor i organisationer och i samhället i syfte att bidra till en hållbar stadsutveckling. I stadsutvecklingssammanhang diskuteras ofta hållbarhet utifrån tre dimensioner: ekonomisk, ekologisk och social. En av de största utmaningarna ligger i att uppnå och tillgodose den sociala hållbarheten, dvs. skapa ett samhälle och en utveckling som bygger på och ger utrymme för delaktighet. Tillsammans med mina forskarkollegor studerar jag hur IT utvecklas och används i stadsplanering och stadsutveckling för att förankra och tillvarata olika intressenters önskemål och behov i olika skeden och för olika ändamål, och hur dessa behov och önskemål sedan kommer till uttryck i IT-baserade tjänster.
I forskargruppen följer, analyserar och aktivt deltar vi i olika stadsplanerings- och utvecklingsprojekt som till exempel Vallastaden i Linköping. Syftet är att utreda och värdera användningen och utvecklingen av IT som medel för att tillgängliggöra tjänster till medborgare, företag och till myndigheter som en del av stadens system.