Malin Thor Turebys tidigare forskning har rört arkiv- och metodfrågor, migration samt judisk historia, inte minst judiska flyktingars situation i Sverige under 1900-talet. Hennes doktorsavhandling ”Hechaluz – en rörelse i tid och rum. Tysk-judiska ungdomars exil i Sverige 1933–1943” (2005) handlar om tyska judiska ungdomar som kom till Sverige före och under andra världskriget med sikte på att utbilda sig inom jordbruk för att sedan resa vidare till Palestina.
Under åren 2006–2008 arbetade Malin Thor Tureby i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt tillsammans med Norma Montesino. I projektet ”Föreställningar om arbetsförmåga och hälsa. Icke-arbetsföra flyktingar i Sverige 1950–2005”. (finansierat av VR) undersöktes från ett brett kulturbegrepp hur föreställningar om (o)hälsa inverkat på svensk flyktingpolitik och flyktingmottagning under perioden 1950–2005. Inom ramen för detta projekt undersöktes även vilken roll som hälsopolitiska bedömningar spelade för hur flyktingmottagningen i Sverige har organiserats i ett historiskt perspektiv.
Åren 2008-2013 (inklusive två föräldraledigheter) drev Malin Thor Tureby projektet "Narrativa identiteter och intersektionalitet” (finansierat av VR) De viktigaste resultaten från projektet var av metodologisk art. En metodologi som sammanför oral history med diskursanalys utvecklades som visade hur en genom en dekonstruktion av (in)samlingars arkivaliserings- och arkiveringsprocesser kan synliggöra såväl diskursers kontext- och situationsanknytning som de historiska och samtida aktörernas inverkan på de narrativa källornas form och innehåll. Vidare utforskades analysmetoder för att utveckla intersektionalitet både i relation till narrativa skriftliga källor men även eget skapat och arkiverat intervjumaterial. Intersektionella analyser som tar sin utgångspunkt i olika sociala kategoriseringar valda av forskaren och i relation till hegemoniska föreställningar (om till exempel nationen och kvinnan) prövades också inom ramen för projektet.