Hur ska vi i framtiden producera mat till den växande befolkningen?

Hur ska vi kunna producera mer förnyelsebar energi? Hur kan vi göra detta mer effektivt och rationellt, samtidigt som vi gör det på ett mer hållbart sätt?

Hur vi än vrider och vänder på det hela, så behöver vi alla äta mat. Och ja, det går åt energi till detta. Men tänk om man kan hitta smartare sätt att göra detta på? Jag tror att lantbruket är en viktig pusselbit till lösningen av detta. Vi kommer behöva vända på många stenar för att komma till rätta med de utmaningar vi står inför. En del av dessa stenar kommer att bestå i ny teknik. Teknik som säkerställer vår matproduktion, minskar matsvinn, minskar energiåtgången, ökar precisionen på fälten, ökar djurvälfärden, upptäcker sjukdomar på djur och växter tidigare.

Jag är kanske en udda fågel vid Linköpings universitet, visserligen gick jag ekonomprogrammet just vi LiU på 90-talet. Men sedan dess har jag enbart arbetat i det privata näringslivet både som egen företagare och anställd. Sedan 20 år har jag på olika sätt arbetat inom lantbruket, med allt ifrån att driva lantbruksbutiker till att vara verkställande direktör på ett spannmålsbolag.

Är du nyfiken på att vara en del av lösningen? Välkommen att höra av dig!

Matilda von Rosen, telefonnummer: 0722-34 16 00.

Kollegor inom avdelningen FöretagsekonomiVisa/dölj innehåll

OrganisationVisa/dölj innehåll