Göm menyn

den medicinska fakulteten

Invigning av BBF, rektor och regionvårdsdirektör klipper bandet

Nya verksamheter stärker samverkan

Det var en aning varmare än vanligt i Stora fryshotellet när nya Biobanksfaciliteten, Forum Östergötland och kliniska forskningsenheten officiellt invigdes. En månghövdad publik såg på när Region Östergötlands regiondirektör Mats Uddin och LiU:s rektor Helen Dannetun klippte bandet till fryshotellet.

Dick Wågsäter

Hormon hämmar utveckling av aneurysm

Forskare vid Linköpings universitet har i samarbete med forskare från University of California visat att hormonet Adiponektin hämmar utvecklingen av aneurysm i aorta. För närvarande är operation den enda behandlingen för aneurysm.

Maria Jenmalm

Forskarfredag i allmänhetens tjänst

Fredagen den 30 september är det dags för Forskarfredag i Linköping och Norrköping där delar av universitetets forskning presenteras för allmänheten. Bland andra föreläsare Maria Jenmalm på Babettes kafferi.

Forskning och utveckling

I fokus: Tarmforskning - nytt nummer av tidningen Forskning och utveckling

Ur innehållet:
• Tema Tarm: Sitter hjärnan i magen
• Donerade bakterier kan återställa tarmflora
• Håkan Hanberger: "En pågående global miljökatastrof"
• Strategi och utveckling: SCAPIS – Scannas för tidig sjukdomsrisk


CMR

Ny skonsam metod för att upptäcka hjärtsjukdom

Forskare vid Linköpings universitet har utvärderat nya metoder för att mäta syretillförseln i hjärtmuskeln. Det visar sig att den nya metoden för magnetkameraundersökning av hjärtat har fördelar jämfört med dagens standardmetod.

Gångstråk och hisshall A på plan 10 på US stängs av

Gångstråket på plan 10 i huvudblocket på US ska renoveras. Arbetet innebär att gångstråket och hisshall A på plan 10 kommer att vara avstängda mellan den 28 september 2016 och den 31 januari 2018.

Håkan Olausson från Forskning i framkant

Webbteve: Nerver för njutning

Se Håkan Olausson, professor i klinisk neurovetenskap, prata om speciella nervtrådar som skänker oss välbehagskänslor. Föreläsningen är den första av totalt tre i höstens öppna föreläsningsserie "Forskning i framkant".

 

 

Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning

 

Oxfordkonferens

LiU visade framfötterna på IPL-konferens

Linköpings universitet och medicinska fakulteten var representerade vid den globala interprofessionellt lärande-konferensen "All Together Better Health" i Oxford.

MS

Möjligt att förutsäga hur multipel skleros utvecklas

Immunceller hos patienter med multipel skleros fungerar annorlunda än celler från friska individer. Den skillnaden har forskare vid Linköpings universitet utnyttjat för att utveckla en metod som kan förutsäga sjukdomsaktivitet vid multipel skleros.

Årets fysioterapeut

Maria är Årets fysioterapeut 2016

Maria Landén Ludvigsson får utmärkelsen för sitt arbete med att visa hur fysioterapeuternas kompetens kan öka effektiviteten och patientnyttan i primärvården.

Håkan Olausson

Unika nerver för njutning

Vad är det som skapar en behaglighetskänsla när någon vi tycker om tar på oss? Det är forskning som Håkan Olausson, professor i klinisk neurovetenskap, arbetar med och som han kommer att föreläsa om på "Forskning i framkant" 15 september.

Kalendarium


Hälsouniversitetet byter namn till Medicinska fakulteten
 


Kontakt:

Medicinska fakulteten
581 83 Linköping

Telefon
Linköping: 013-28 10 00
eller 010-103 00 00
Norrköping: 011-36 30 00


Kartor:


Våra föreläsningsserier:


våra filmer:

 

Djurförsök.info

 


Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2016-09-29