Göm menyn

Ingång 50 och 51 på US stängs av

Från och med den 29 augusti kommer ingång 50 och 51 på US att stängas av, fram till och med sommaren 2017 på grund av ombyggnationerna på Hugo Theorells torg. Istället ska ingång 54 användas under denna period.

Vid ingång 50 och 51 finns bland annat geriatriska mottagningen, Clinicum och biobanksfaciliteten och  vid ingång 54 finns njurmedicinska klinikens mottagning samt avdelning 80 GAVA. Avdelning 80 nås även via ingång 48.

Karta med ingångsnummer finns här.


2016-08-26
Johan Söderholm klipper band

Fokus på framtiden när läkarprogrammet inviger kurs 1

I dag var det invigning och uppstart för den nya kurs 1 för Läkarprogrammet vid Linköpings universitet. Och datumet är passande: det är nämligen 30 år sedan första årskullen läkarstudenter antogs vid Hälsouniversitetet

India Morrison får årets Fernströmpris.

Medicinska fakultetens Fernströmpris till India Morrison

India Morrison, universitetslektor vid IKE, är årets Fernströmpristagare vid Linköpings universitet. Hon får priset för "sin framgångsrika tvärdisciplinära forskning kring beröringssensibilitetens roll för välbefinnande och smärta".

Campus US

Nu kommer nya studenter till Campus US

Från och med måndag den 29 augusti kör den nya terminen igång och Campus US blir återigen fyllt av såväl nya som gamla studenter. Bland nyheterna för den här terminen är att de nya studenterna kommer att samlas i entrén till Växthuset (Hus 511).

Bakterieodling

"Resistenta bakterier en global pågående miljökatastrof"

Var tredje patient i den vietnamesiska intensivvården har en vårdrelaterad infektion. Det visar en studie från Vietnam där forskare från LiU, Linköpings universitetssjukhus och Karolinska institutet ingår. Men problemet sträcker sig längre än så.

LiU-app

Hitta rätt med LiU-appen

Att komma som ny student kan vara överväldigande. Du har förväntningar på utbildningen, du är nyfiken på dina studiekamrater och att hitta rätt är en utmaning. Då kan LiU-appen hjälpa dig med det praktiska.

Ambulanssjukvård diskuteras på KMC

Ett nationellt samtal om ambulanssjukvård. Det är vad som är på programmet när Region Östergötland och Linköpings universitet bjuder in 90 deltagare till Katastrofmedicinskt centrum.

öra_puff

Ny upptäckt om hur innerörat fungerar

Forskare har funnit att de delar av innerörat som bearbetar ljud som tal och musik verkar fungera annorlunda än andra delar av innerörat. Bakom upptäckten står forskare från bland annat LiU. Förhoppningen är att mer kunskap om örats funktioner ska kunna leda till bättre behandlingar för hörselskadade i framtiden.

Så skapas ett bra sjukhus

Så skapas ett bra sjukhus

Sveriges tre bästa sjukhus i tre olika kategorier ligger även i år i Sydöstra sjukvårdsregionen. I det ingår Universitetssjukhuset i Linköping som fick priset "Bästa universitetssjukhus 2015". I Almedalen talade man hur man nåt dit.

Forskning i framkant

Spännande öppna föreläsningar i höst

Den uppskattade populärvetenskapliga föreläsningsserien "Forskning i framkant" fortsätter i höst. Tre nya spännande föreläsningar öppna för allmänheten väntar – dessutom i nya lokaler.

CMIV visar hur ingen mördare går säker 2020

Virtuella obduktioner och rekonstruktioner av brottsplatser och kanske också en allvetande avatar kan i framtiden bidra till att lösa ännu flera brott. I Almedalen hölls en mordutredning 2020.

Markus Heilig

Så började metadon användas vid narkotikaberoende

Hör Markus Heilig, professor i neuropsykiatri, prata om när och hur Sverige blev ett av de första länderna i världen att erbjuda narkomaner metadon vid beroendebehandling. En omstridd substans som delat forskarvärlden.

Pedagogiska analyser

Lästips: Blivande docenter gör pedagogiska analyser

För att bli docent vid Medicinska fakulteten skriver sedan 2014 blivande docenter en pedagogisk reflektion/analys inom ett område som har betydelse för utveckling av undervisning vid fakulteten.

Digital patologi - en väg till mer jämlik cancervård?

Tillsammans med Visual Sweden deltar CMIV i en workshop om framtidens patologi i Almedalen. Från CMIV deltar Anders Person och Anna Bodén som också är patolog på patologiavdelningen på universitetssjukhuset i Linköping.

specialistsjuksköterska

Grönt ljus för specialistsjuksköterska

Utbildningen till specialistsjuksköterska för barn och ungdom vid LiU får klart godkänt av i uppföljningen av UKÄ:s granskning från 2014.

Nytt cancerläkemedel på horisonten

Arbetet för Stig Linder, professor i farmakologi, och hans forskargrupp med att ta fram ett nytt läkemedel mot cancer går framåt. Det berättar Linder i en intervju med radiumhemmetsforskningsfonder.se.

Margareta Kristenson

Tillit, hopp och framtidstro avgörande för att hälsoklyftor ska minska

Förmågan att ha tilltro till sig själv och att känna framtidshopp påverkar hälsan i mycket stor utsträckning. Folkhälsoprofessor Margareta Kristenson presenterar nya resultat i Almedalen.

Kemisk signal kan underlätta personanpassad medicinering

Ett internationellt forskarlag som leds från LiU har sökt efter icke genetiska orsaker för vanliga immunsjukdomar. De har funnit att en signal, så kallad Hydroxymetylcytosin (HMC), finns i många DNA regioner med genetiska förändringar som ses vid flera immunsjukdomar.

Hjärnaktivitet

Programvaror för fMRI räknar fel

De statistiska metoder som används för att analysera hjärnaktivitet genom bilder tagna med magnetkameror är för dåliga. Det visar LiU-forskare i högt rankade tidskriften PNAS.

Nöjda SSK- och BMA-studenter

De är nöjda med sina VFU-platser

Sjuksköterske- och BMA-studenterna tycker om sina VFU-platser. Linköpings universitet hamnar på fjärde plats av tjugofem lärosäten när Vårdförbundet Student presenterade sin VFU-ranking för 2016.


Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2016-08-26