Göm menyn

Hormon hämmar utveckling av aneurysm

Dick Wågsäter

Forskare vid Linköpings universitet har i samarbete med forskare från University of California visat att hormonet Adiponektin hämmar utvecklingen av aneurysm i aorta. För närvarande är operation den enda behandlingen för aneurysm.

Maria Jenmalm

Forskarfredag i allmänhetens tjänst

Fredagen den 30 september är det dags för Forskarfredag i Linköping och Norrköping där delar av universitetets forskning presenteras för allmänheten. Bland andra föreläsare Maria Jenmalm på Babettes kafferi.

CMR

Ny skonsam metod för att upptäcka hjärtsjukdom

Forskare vid Linköpings universitet har utvärderat nya metoder för att mäta syretillförseln i hjärtmuskeln. Det visar sig att den nya metoden för magnetkameraundersökning av hjärtat har fördelar jämfört med dagens standardmetod.

Gångstråk och hisshall A på plan 10 på US stängs av

Gångstråket på plan 10 i huvudblocket på US ska renoveras. Arbetet innebär att gångstråket och hisshall A på plan 10 kommer att vara avstängda mellan den 28 september 2016 och den 31 januari 2018.

Håkan Olausson från Forskning i framkant

Webbteve: Nerver för njutning

Se Håkan Olausson, professor i klinisk neurovetenskap, prata om speciella nervtrådar som skänker oss välbehagskänslor. Föreläsningen är den första av totalt tre i höstens öppna föreläsningsserie "Forskning i framkant".

Oxfordkonferens

LiU visade framfötterna på IPL-konferens

Linköpings universitet och medicinska fakulteten var representerade vid den globala interprofessionellt lärande-konferensen "All Together Better Health" i Oxford.

MS

Möjligt att förutsäga hur multipel skleros utvecklas

Immunceller hos patienter med multipel skleros fungerar annorlunda än celler från friska individer. Den skillnaden har forskare vid Linköpings universitet utnyttjat för att utveckla en metod som kan förutsäga sjukdomsaktivitet vid multipel skleros.

Årets fysioterapeut

Maria är Årets fysioterapeut 2016

Maria Landén Ludvigsson får utmärkelsen för sitt arbete med att visa hur fysioterapeuternas kompetens kan öka effektiviteten och patientnyttan i primärvården.

Håkan Olausson

Unika nerver för njutning

Vad är det som skapar en behaglighetskänsla när någon vi tycker om tar på oss? Det är forskning som Håkan Olausson, professor i klinisk neurovetenskap, arbetar med och som han kommer att föreläsa om på "Forskning i framkant" 15 september.

Barnafrid

Barnafrid invigs i december

Förra året fick Linköpings universitet regeringens uppdrag att bygga upp ett nationellt kunskapscentrum kring våld och övergrepp mot barn. Den 7 december invigs det.

Gener och hjärna

Gener väger tungt för missbruk vid ADHD

Ärftlig känslighet är en tung faktor vid ADHD, hetsätning och alkoholberoende, visar en ny avhandling från Linköpings universitet.

Hur kan arbetsterapi hjälpa till vid integration?

Hur kan arbetsterapi hjälpa till i integrationsprocessen? Det kommer att diskuteras 15 september när arbetsterapeutprogrammet bjuder in till ett heldagsseminarium. Dagen anordnas med hjälp av medel från LiU:s initiativ i flyktingfrågan.

FUS etapp 3

Start för tredje etappen av Framtidens US

Nu påbörjas den tredje etappen av Framtidens US och bygget av det så kallade Tinnerbäckshuset. Ett helt nytt hus ska byggas på sjukhusområdet ner mot Tinnerbäcken med lokaler för vuxenpsykiatri, barnpsykiatri, beroendevård, habilitering och Linköpings universitet.

Beroendeenzym

Alkoholberoende saknar viktigt enzym

En forskargrupp, ledd av professor Markus Heilig, har hittat ett enzym som inte produceras i tillräcklig mängd hos alkoholberoende människor. Impulskontrollen bryts ner.

Bildspel från välkomstsamlingen

Se bildspel från välkomstsamlingen i Växthuset för de nyantagna studenterna vid Medicinska fakulteten.

Ingång 50 och 51 på US stängs av

Från och med den 29 augusti kommer ingång 50 och 51 på US att stängas av, fram till och med sommaren 2017 på grund av ombyggnationerna på Hugo Theorells torg. Istället ska ingång 54 användas under denna period.

Johan Söderholm klipper band

Fokus på framtiden när läkarprogrammet inviger kurs 1

I dag var det invigning och uppstart för den nya kurs 1 för Läkarprogrammet vid Linköpings universitet. Och datumet är passande: det är nämligen 30 år sedan första årskullen läkarstudenter antogs vid Hälsouniversitetet

India Morrison får årets Fernströmpris.

Medicinska fakultetens Fernströmpris till India Morrison

India Morrison, universitetslektor vid IKE, är årets Fernströmpristagare vid Linköpings universitet. Hon får priset för "sin framgångsrika tvärdisciplinära forskning kring beröringssensibilitetens roll för välbefinnande och smärta".

Campus US

Nu kommer nya studenter till Campus US

Från och med måndag den 29 augusti kör den nya terminen igång och Campus US blir återigen fyllt av såväl nya som gamla studenter. Bland nyheterna för den här terminen är att de nya studenterna kommer att samlas i entrén till Växthuset (Hus 511).

Bakterieodling

"Resistenta bakterier en global pågående miljökatastrof"

Var tredje patient i den vietnamesiska intensivvården har en vårdrelaterad infektion. Det visar en studie från Vietnam där forskare från LiU, Linköpings universitetssjukhus och Karolinska institutet ingår. Men problemet sträcker sig längre än så.

Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2016-09-26