Göm menyn

Därför får hiv tuberkulos att bryta ut

Tuberkolosprov

Hiv-infektion ökar kraftigt risken för att tuberkulosinfektion ska utvecklas till aktiv tbc-sjukdom. En ny studie av forskare vid LiU bidrar till att förklara varför det är så.
Forskning i framkant: Colm Nestor

Så kan epigenetiken användas

Sjukdomar som allergi blir allt vanligare. Det kan inte förklaras enbart på genetisk väg men kanske med det nya forskningsfältet epigenetik? På torsdag 20 oktober föreläser Colm Nestor om sin forskning från Linköpings universitet i öppna föreläsningsserien Forskning i framkant.

Våld mot barn med funktionsnedsättningar

Trots kritik från FN har Sverige länge saknat en samlad bild av hur barn med funktionshinder har det i Sverige. Nu har LiU-forskare tagit fram en rapport om våld och kränkningar mot dessa barn.

Popveckan från 2015

Medicinska fakulteten gästar Populärvetenskapliga veckan

Går det att se känslor i hjärnan och hur farligt är tuberkulos? Det är några av de frågor som forskare från Medicinska fakulteten ska försöka ge svar på under Populärvetenskapliga veckan 25-27 oktober när tusentals gymnasieungdomar bjuds på spännande föreläsningar.

Lions anslagstagare

Doktorander och post docs fick anslag ur Lions forskningsfond

Fem doktorander och fyra disputerade forskare, post docs, vid Medicinska fakulteten fick under onsdagen ta emot forskningsanslag ur Lions forskningsfond mot folksjukdomar.

Maria Bäck får SSMF-stipendium

Maria Bäck vid IMH har fått SSMF:s postdok-stipendium för sin forskning om inflammation och fysisk träning för personer med hjärtsjukdom. Hon ska nu kartlägga immun- och kortisolsvar hos kranskärlspatienter vid fysisk ansträngning.

Maria Jenmalm

Mångfald i tarmen skydd mot astma

Barn som får astma och allergi i barndomen har redan som spädbarn förändrat immunsvar vid slemhinnorna mot bakterier i tarmen. Fynden från en ny studie från Linköpings universitet pekar även på att mammans immunförsvar kan spela en roll för utveckling av astma och allergi hos barnet.

BMA-utbildning

Kompletterande utbildning för utlandsfödda biomedicinska analytiker

Linköpings universitet får i uppdrag av regeringen att starta en kompletterande utbildning till biomedicinsk analytiker för personer med utländsk examen.

Så tycker LiU-professorn om årets Nobelpris i medicin

Japanska forskaren Yoshinori Ohsumi fick årets Nobelpris i medicin för sin forskning kring autofagi. "Oerhört viktig forskning", menar Karin Öllinger, professor i experimentell patologi. Hon medverkade i P4 Östergötland och kommenterade priset.

Invigning av BBF, rektor och regionvårdsdirektör klipper bandet

Nya verksamheter stärker samverkan

Det var en aning varmare än vanligt i Stora fryshotellet när nya Biobanksfaciliteten, Forum Östergötland och kliniska forskningsenheten officiellt invigdes. En månghövdad publik såg på när Region Östergötlands regiondirektör Mats Uddin och LiU:s rektor Helen Dannetun klippte bandet till fryshotellet.

Dick Wågsäter

Hormon hämmar utveckling av aneurysm

Forskare vid Linköpings universitet har i samarbete med forskare från University of California visat att hormonet Adiponektin hämmar utvecklingen av aneurysm i aorta. För närvarande är operation den enda behandlingen för aneurysm.

Maria Jenmalm

Forskarfredag i allmänhetens tjänst

Fredagen den 30 september är det dags för Forskarfredag i Linköping och Norrköping där delar av universitetets forskning presenteras för allmänheten. Bland andra föreläsare Maria Jenmalm på Babettes kafferi.

CMR

Ny skonsam metod för att upptäcka hjärtsjukdom

Forskare vid Linköpings universitet har utvärderat nya metoder för att mäta syretillförseln i hjärtmuskeln. Det visar sig att den nya metoden för magnetkameraundersökning av hjärtat har fördelar jämfört med dagens standardmetod.

Gångstråk och hisshall A på plan 10 på US stängs av

Gångstråket på plan 10 i huvudblocket på US ska renoveras. Arbetet innebär att gångstråket och hisshall A på plan 10 kommer att vara avstängda mellan den 28 september 2016 och den 31 januari 2018.

Håkan Olausson från Forskning i framkant

Webbteve: Nerver för njutning

Se Håkan Olausson, professor i klinisk neurovetenskap, prata om speciella nervtrådar som skänker oss välbehagskänslor. Föreläsningen är den första av totalt tre i höstens öppna föreläsningsserie "Forskning i framkant".

Oxfordkonferens

LiU visade framfötterna på IPL-konferens

Linköpings universitet och medicinska fakulteten var representerade vid den globala interprofessionellt lärande-konferensen "All Together Better Health" i Oxford.

MS

Möjligt att förutsäga hur multipel skleros utvecklas

Immunceller hos patienter med multipel skleros fungerar annorlunda än celler från friska individer. Den skillnaden har forskare vid Linköpings universitet utnyttjat för att utveckla en metod som kan förutsäga sjukdomsaktivitet vid multipel skleros.

Årets fysioterapeut

Maria är Årets fysioterapeut 2016

Maria Landén Ludvigsson får utmärkelsen för sitt arbete med att visa hur fysioterapeuternas kompetens kan öka effektiviteten och patientnyttan i primärvården.

Håkan Olausson

Unika nerver för njutning

Vad är det som skapar en behaglighetskänsla när någon vi tycker om tar på oss? Det är forskning som Håkan Olausson, professor i klinisk neurovetenskap, arbetar med och som han kommer att föreläsa om på "Forskning i framkant" 15 september.

Barnafrid

Barnafrid invigs i december

Förra året fick Linköpings universitet regeringens uppdrag att bygga upp ett nationellt kunskapscentrum kring våld och övergrepp mot barn. Den 7 december invigs det.


Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2016-10-21