Göm menyn

I gränslandet mellan människa och teknik

Stefan Thor leder WCMM

Nya Wallenberg centrum för molekylärmedicin vid Linköpings universitet är nu invigt. Centrumet är del av en storsatsning på svensk forskning inom life science-området. I samband med invigningen gavs ett två dagar långt symposium, där flera av forskarna gav smakprov på vilken typ av forskning som kan uppstå när medicin och teknik möts.
Barnafrid, invigning

Efterlängtade Barnafrid officellt invigt

En värdefull kunskapsbank och ett verktyg för samordning mellan forskning och klinisk verksamhet. Lovorden var många när Barnafrid – det nya nationella centrumet för kunskap om våld och övergrepp mot barn – officiellt invigdes på Konsert & kongress 7 december.

Björn Gerdle

LiU-forskare pekar på brister i smärtvård

Långvarig smärta är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning med personligt lidande och höga samhällskostnader som följd. I en rapport om den nationella smärtvården pekar en expertgrupp bestående av bland annat LiU-forskare på brister i bemötande och kompetens på området.

Medel för idrottsforskning och skador till LiU

Centrum för idrottsforskning har beslutat om sina medel för 2017 på totalt 20,5 miljoner kronor. Av dessa medel får LiU-forskare hela 13 procent – eller 2,6 miljoner kronor.

Sasan Zandi

Ny Wallenberg Academy Fellow vid Medfak

LiU har fått två nya Wallenberg Academy Fellows, varav en vid Medicinska fakulteten, Sasan Zandi. Zandis forskning handlar om utmaningen i återfall i cancersjukdomen akut leukemi. Daniel Aili, IFM, är den andra forskaren vid LiU som utnämnts till Fellow. Hans forskning handlar om material som kan hjälpa oss att skapa nya organ med 3D-skrivare.

Dr Piazza

Spännande föreläsning när neuropris delas ut för första gången

15 december delas Linköping Neuroscience Award ut för första gången. Priset går till Dr. Pier Vincenzo Piazza, en av de ledande nerouforskarna i världen och ledare vid Neurocentre Magendie i Bordeaux, Frankrike. I samband med detta ges även en föreläsning av pristagaren.

Håkan Olausson

Håkan Olausson om beröring i DN

Forskning vid LiU om beröring och vad den innebär för människans sociala utveckling och stresshantering fortsätter att uppmärksammans. På dn.se:s Insidan intervjuas Håkan Olausson, professor i klinisk neurovetenskap, om varför beröring är viktigt för vårt välmående.

Moa Mannheimer, ny chef på Barnafrid

Snart invigs Barnafrid – med ny chef

Psykologen Moa Mannheimer blir ny chef för det nationella centrumet Barnafrid, placerat i Linköping. Barnafrid invigs den 7 december med en heldag intressanta föreläsningar och mingel på Konsert & kongress.

Markus Heilig

Markus Heilig kommenterar beroende av smärtstillande i Aktuellt

SVT Nyheter har presenterat fallet Kerstin, ett fall där en person fick stora mängder smärtstillande medel utskrivet och som skapade ett beroende. Under torsdagen kommenterade Markus Heilig fallet i Aktuellt-studion.

Björn Grip

Segregation sätter sig på hjärtat

Trots att hjärtdödligheten generellt sjunkit sedan 1980-talet har skillnaderna ökat mellan stadsdelar i Linköping och Norrköping under 2000-talet. Det visar en ny avhandling från Linköpings universitet.

Vårdetik

Vårdsponsring medför etiska problem i sjukvården

Det uppstår flera etiska problem med sponsring av offentligt finansierad hälso- och sjukvård. Det visar en rapport från Prioriteringscentrum vid Linköpings universitet som tagits fram på initiativ från Statens medicinsk-etiska råd (Smer).

Sara Liin

Webb-tv: När hjärtat tappar takten

De flesta har nog upplevt när hjärtat slår ett dubbelslag. Obehagligt men oftast helt ofarligt. Men vad händer när hjärtat helt tappar sin rytm och börjar flimra? Det talade Sara Liin om vid terminens sista Forskning i framkant.

Maria Liljeroos

Forskning belönat med doktorandstipendium

Maria Liljeroos vid IMH tilldelas Svensk sjuksköterskeförenings Doktorandstipendium på 106 000 kronor för sin forskning om hur man kan förbättra vård och omsorg för personer med hjärtsvikt – en av våra stora folksjukdomar.

Sepsis

Fler drabbas av blodförgiftning i Östergötland

En ny studie utförd av forskare från Linköpings universitet visar att blodförgiftning, eller sepsis som det också heter, blir allt vanligare i Östergötland.

Höftfraktur

Snabbare uppe på benen efter höftfraktur

Ett befintligt läkemedel kan bidra till att patienter snabbare kommer på benen efter en höftfraktur, enligt en ny studie. Fyndet pekar på att behandlingen kan påskynda läkningen av benbrott. Per Aspenberg, professor i ortopedi vid LiU är huvudförfattare till studien.

Molkeyler

Snart invigs Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning

Sedan början av 2015 har arbetet pågått med att bygga upp Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning vid Linköpings universitet. Nu är det äntligen dags att inviga verksamheten.

Kolsyresnö och provrör

Cancerforskning vid LiU får 14 miljoner

Åtta LiU-forskare får pengar från Cancerfonden till forskning som på olika sätt handlar om cancer. De största anslagen, om en miljon kronor per år, går till Olle Ståls forskning om tillväxtreglering vid bröstcancer och målriktade behandlingar samt Anders Blomqvist, som forskar om aptitförlust och avmagring vid cancersjukdom.

Markus Heilig

Markus Heilig ny medlem i Läkemedelsverkets Vetenskapliga råd

Markus Heilig, professor i psykiatri och centrumchef for Social och Affektiv Neurovetenskap (CSAN) vid LiU, har utsetts till ny ledamot till Läkemedelsverkets Vetenskapliga råd.

Gunnel Pettersson

Orsak till långvariga besvär vid whiplashskador kan mätas

Det har hittills varit svårt att mäta och diagnostisera whiplashskador. Forskare vid LiU har tagit fram en ny modell med ultraljudsundersökning av nacken för att förbättra diagnostiken och behandlingen av whiplash.

Eva Svamborg

Eva Svanborg prisad av Svenska Läkaresällskapet

Eva Svanborg, professor emerita vid IKE, tilldelas Ingvar-priset av Svenska Läkaresällskapet. Priset delas ut till en framstående företrädare för klinisk neurovetenskap.


Sidansvarig: daniel.windre@liu.se
Senast uppdaterad: Fri Dec 09 13:43:51 CET 2016