Att samverka över sektorsgränserna
En av nycklarna för att uppnå de globala målen är att utgå från den egna verksamheten: vad kan vi göra utifrån de resurser och verktyg vi har? En annan nyckel ligger i sektorsövergripande samverkan, där exempelvis frågor om social hållbarhet är relevanta att jobba med inom flera förvaltningar och enheter.
Mer än miljö och klimat
Genom att hitta strategier för gemensamt arbete och samverkan förbättras den egna kärnverksamheten. Det är viktigt att hitta, och förstå, ”win-win”-förhållanden som gör att man drivs mot att arbeta mer tillsammans med andra. Det handlar också om att Agenda 2030 och de globala målen tankemässigt tenderar att föra oss mot renodlade miljö- och klimatresonemang. I själva verket omfattar målen såväl social, ekonomisk som ekologisk hållbarhet. Då de hänger ihop med varandra är målen dessutom svåra att avgränsa och särskilja: jobbar man med ett mål har det bäring på flera av de andra målen också. Det här, menar Sara Gustafsson, är en utmaning – men det är också en möjlighet som bäddar för samarbete över sektorer och kommungränser, där arbetet med målen ska genomsyra verksamheterna snarare än betraktas som isolerade fenomen kopplade till specifika enheter.
Ett gott hållbarhetsarbete kräver medvetenhet och kontinuitet: det bör integreras i såväl existerande projekt som verksamhetsstyrning och budget. Ytterligare en faktor handlar om att inte “gapa efter för mycket på en gång” – arbetet kräver långsiktighet, och även om det kallas Agenda 2030 kommer arbetet inte att vara över då.