Akademiska högtiden flyttas fram

Den årliga akademiska högtiden vid Linköpings universitet, som skulle ägt rum i mitten av maj, flyttas nu fram till hösten 2020 på grund av den rådande situationen med coronavirus.

Akademiska högtiden 2019. Peter Holgersson AB

Doktorspromotionen och professorsinstallationen, som sker en gång om året, är den främsta akademiska högtiden vid Linköpings universitet. I år skulle den ha ägt rum den 15 – 16 maj, men flyttas nu alltså fram till i höst. Ceremonimästare Camilla Smedberg har meddelat de som anmält sig till högtiden.
- Trots att det är ett tråkigt besked finns en stor förståelse hos alla. Beslutet var väntat, tråkigt men nödvändigt, och alla tycker att universitetet agerar klokt i den här situationen.

Camilla Smedberg, alumniansvarig vid Linköpings universitet, talar i samband med firandet av Årets alumner i C-huset 3 oktober 2014. FOTO: GÖRAN BILLESON Foto Göran BillesonDen akademiska högtiden är en stor och högtidlig tillställning som inleds med festkonsert och avslutas med bankett med närmare 700 deltagare, förberedelserna har pågått sedan i december.
- Det arbetet kan vi ta med oss till höstens högtid, säger Camilla Smedberg. I höst har Linköpings universitet dessutom en rektorsinstallation som vi kan ta med in i den akademiska högtiden.

Det är inte bara Linköpings universitet som valt att flytta fram sin akademiska högtid. Alla universitetet som har sin högtid på våren har gjort på samma sätt.
- Visst blir det en hel del praktiska problem för många, men från både de som jobbar med den akademiska högtiden, inbjudna doktorer och professorer har jag enbart fått positiv respons och förståelse. Så det känns inte svårt att meddela beslutet, säger Camilla Smedberg.