Alumner är supertalangfulla entreprenörer

Veckans Affärers lista över supertalanger 2018 innehåller tre personer som läst vid LiU. Alla tre återfinns högt upp bland Sveriges mest begåvade entreprenörer just nu. En av dem är Jonas Björkman, vd och medgrundare av crowdfundingbolaget Tessin.

Jonas Björkman, vd Tessin och supertalang 2018

Jonas Björkman har plats tre på entreprenörslistan. Han är vd och medgrundare av Tessin, det första crowdfundingbolaget för fastigheter i Skandinavien. Crowdfunding är en finansieringsform där många små investerare tillsammans bidrar med kapital.

– Vi har löst två problem med vårt bolag, säger Jonas Björkman. Dels blev det ett jättegap på fastighetsmarknaden när bankerna fick skärpta regleringar kring 2012–2013 och då behövdes alternativa finansieringsformer. Dels har det tidigare varit svårt för privatpersoner att direktinvestera i fastighetsprojekt.

Att investera i fastigheter har blivit mycket populärt bland små investerare. Förra året var Tessin Europas tredje största crowdfundingtjänst mätt i förmedlat kapital.

Jonas Björkman har läst internationella ekonomprogrammet vid Linköpings universitet.

– Det fanns en stor frihet i ekonomutbildningen att lägga upp studierna efter egna intressen. Det passade mig bra. Att plugga tycker jag i första hand om att lära sig tänka och det var något som hela studietiden uppmuntrade. Att tänka kritiskt, tänka nytt och inte bara utgå ifrån att saker är som de är.

På plats fem och sex på entreprenörslistan finns Anna Ottosson och Dennis Mårtensson, två av grundarna av Greta.io, där Anna Ottosson även är vd och Dennis Mårtensson Chief Technology Officer. Greta.io har utvecklat en teknik för att routa data på internet – något som bland annat hjälper företag att ge sina kunder en bättre upplevelse och möjlighet att hantera stora mängder trafik samtidigt. Bolaget lockade tidigt Sveriges stora affärsänglar och var det enda europeiska startupbolaget som fick delta på Googles stora molnkonferens Next 2017.

Det är elfte året i rad som Veckans Affärer listar supertalanger – personer som är yngre än 40 år och är och presterar något utöver det vanliga.

Läs mer om supertalangerna 2018 på Veckans Affärers webb

Foto Jonas Björkman ovan: Tobias Björkgren