LiU-alumnen Andreas Norlén (M) ny talman

Under måndagen blev det klart att Andreas Norlén (M) blir riksdagens nye talman. Andreas Norlén, som både har studerat och doktorerat i affärsjuridik vid Linköpings universitet blev riksdagsledamot 2006, och har under den gångna mandatperioden varit ordförande i konstitutionsutskottet .

Foto: Anna Molander
348 av riksdagens 349 ledamoter deltog i måndagens röstning, 203 av dessa röstade på Andreas Norlén och 145 på S-kandidaten Åsa Lindestam som blev första vice talman.

Som talman har Andreas Norlén fyra försök på sig att föreslå en statsminister. Om inget av förslagen godkänns ska extraval hållas inom tre månader. Statsministeromröstningen ska hållas inom två veckor från det att den nya riksdagen samlats, och det är talmannen som bestämmer dag.

Andreas Norlén avlade sin magisterexamen i affärsjuridisk vid Linköpings universitet 1996 och kom tillbaka 1998 som doktorand i affärsrätt, knuten till Avdelningen för rätt och rättsfilosofi samt forskarskolan IMIE (International Graduate School for Management and Industrial Engineering). Han har i en tidigare intervju sagt att han ser tillbaka på sin egen tid vid Linköpings universitet med glädje, och att det var viktiga år som betydde mycket för hans sätt att tänka om och analysera juridik och politik. 

Senaste nytt från LiU