Årets alumner för viktiga frågor framåt

Årets alumner Rebecka Le Moine och Eva Uustal tog emot utmärkelsen den 11 oktober på Campus Valla. Båda beskrev hur de kämpat för att viktiga frågor – biologisk mångfald och förlossningsskador – ska synas och höras så att en förändring blir möjlig.

Mingel inför Årets alumn-ceremonin. Foto Peter ModinÖverläkaren Eva Uustal berättade i sitt föredrag hur hon som ny läkare träffade kvinnor med svåra förlossningsskador – men det var inget man pratade om. Det här får vi ta tag i, tänkte hon och började forska och skriva vetenskapliga artiklar inom området. Men inget hände.

– Det gick långsamt upp för mig: för att nå förbättring och förändring räcker det inte med att forska, man måste också driva frågorna.

Det har Eva Uustal gjort. Hon ligger bakom ett nationellt bristningsregister som är unikt för Sverige, en bäckenbottenutbildning för läkare och barnmorskor och mycket annat. Nu jobbar hon med att utveckla diagnoskoderna för skador i underlivet – för hur ska vi kunna prata om det vi inte har någon benämning för?

– För sjukdomar i ögats bakre kammare finns sexton diagnoskoder, för hela bäckenbotten en.

Rebecka le Moine, pristagare Årets Alumn 2018.Årets alumn Rebecka Le Moine håller föredrag. Foto Peter ModinÄven biologen Rebecka Le Moine talade om hur det är det som vi känner och har namn på som blir viktigt och angeläget. Därför behöver vi uppleva naturen för att förstå hur viktig den biologiska mångfalden är: för maten vi äter, luften vi andas …

Hon har också sett hur forskning i sig är bra men inte räcker till. Vi har vetat länge att vi lever i den sjätte massutrotningen av arter. Men inte heller det pratades det om.

– Det är inte kunskapen som saknas, utan handlingen.

Hon aktiverade sig i organisationer och föreningar och när hon fick höra talas om FN:s dag för biologisk mångfald började hon arbeta för att den skulle uppmärksammas även i Sverige. 2017 genomfördes 70 aktiviteter kring biologisk mångfald runt om i landet den 22 maj, 2018 hade Biologiska mångfaldens dag vuxit till 190 aktiviteter.

Nu har Rebecka Le Moine ett nytt jobb, som riksdagsledamot för Miljöpartiet, där hon får driva sina hjärtefrågor i den politiska världen.

– Jag har verkligen Linköpings universitet att tacka för väldigt mycket av detta. Det har varit en otroligt fin resa, avslutade hon sitt föredrag.

Eva Uusdal, pristagare Årets Alumn 2018Årets alumn Eva Uustal får sitt diplom av rektor Helen Dannetun. Foto Peter Modin

Eva Uustal och Rebecka Le Moine om att bli Årets alumner

 

Video

 


Se hela Årets alumn-ceremonin

Årets alumn 2018

För att uppmärksamma tidigare studenter lite extra utser Linköpings universitet Årets alumner. Årets alumner 2018 är Rebecka Le Moine som kämpar för jordens alla arter och Eva Uustal som tar strid för kvinnors underliv. Livesändning från utdelningen av utmärkelsen.

Läs reportage om Årets alumner

Mer om utmärkelsen Årets alumn

Senaste nytt från LiU