23 september 2020

Statsepidemiolog Anders Tegnell befinner sig i frontlinjen i kampen mot covid-19-pandemin. Civilingenjören Linnea Bergman säljer solenergisystem till Afrika för att världens fattiga ska få tillgång till miljövänlig och billig el. De båda är Årets alumner vid Linköpings universitet. I år är hyllningsceremonin digital och äger rum den 16 oktober.

Porträtt av kvinnaLinnea Bergman, vd för företaget Solar Bora Foto Thor BalkhedLinnea Bergman är vd för Linköpingsföretaget Solar Bora som utvecklar och säljer solenergisystem för den afrikanska landsbygden. ”Hon arbetar för att ge världens fattiga tillgång till miljövänlig och billig el så att de till exempel kan laga mat på ett hälsosamt sätt, få belysning hemma eller starta ett företag och börja tjäna pengar”, står det i motiveringen till utmärkelsen.

Vid LiU har Linnea Bergman läst civilingenjörsprogrammet i energi – miljö – management. Utbildningen finns bara i Linköping och ger kunskaper om både teknologi och den omvärld där den ska användas. Hon gjorde sitt examensarbete på det då nystartade Solar Bora, fick därefter jobb och blev vd ett år senare. 2020 utsågs hon till en av Sveriges tio mest innovativa entreprenörer och fick ta emot ÅForsk Entreprenörsstipendium.

Svarat på mängder av coronafrågor

Porträtt av manStatsepidemiolog Anders Tegnell. Foto Anna NilsenUnder det senaste halvåret har statsepidemiolog Anders Tegnell dag efter dag berättat om läget och svarat på frågor när det gäller spridningen av det nya coronaviruset och Sveriges strategi. ”Hans outtröttlighet, lugn och sakliga framtoning har ingett många svenskar trygghet i en orolig tid”, står det i hans motivering.

Anders Tegnell har en doktorsexamen i infektionsmedicin från Linköpings universitet (sin läkarexamen tog han i Lund). Han har jobbat för Världshälsoorganisationen WHO med att bygga upp vaccinationsprogram i Laos och tjänstgjort i Zaire (nuvarande Kongo-Kinshasa) i samband med ett utbrott av ebolafeber. Sedan 2013 är han avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och leder och samordnar Sveriges nationella smittskydd.

Årets ceremoni är digital

Linköpings universitet utser varje år två Årets alumner för att uppmärksamma tidigare studenters insatser och engagemang. (Ordet alumn kommer från latinet och betyder just tidigare student.) Linnea Bergman och Anders Tegnell kommer att ta emot utmärkelsen den 16 oktober. Ceremonin hålls på Campus Valla som vanligt, men äger i år rum utan publik och livesänds för att inte riskera att bidra till smittspridning av covid-19.

Mer om Årets alumner och utmärkelsen

Senaste nytt från LiU

Montage av två personer.

De blir nya Wallenberg Academy Fellows vid LiU

Forskarna Olaf Hartig och Alexander Gillett har utsetts till Wallenberg Academy Fellows vid LiU. Genom det femåriga forskningsanslaget ges unga forskare möjlighet att göra viktiga vetenskapliga genombrott.

Vallastaden

Linköping Europas mest innovativa stad – LiU spelar viktig roll

Linköping har som första svenska stad utsetts till Europas mest innovativa stad av EU-kommissionen. Linköpings universitet har på många sätt varit en viktig del i framgången.

Manlig och kvinnlig forskare vid bokhylla.

Kraftsamling kring framtidens elsystem

Tänk dig elförsörjningen år 2050. Nu ska LiU-forskare analysera energisystemet utifrån dess egen förmåga att hantera störningar, efter en donation från Polar Structure Initiative Foundation.