Avhandling och workshop under Runins tredje år

Med en veckolång workshop med deltagare från flera länder och en doktorand som slutspurtar, går Runin in på sitt tredje och sista år. ”Erfarenheterna är mycket goda”, säger handledaren Magnus Klofsten.

Studiebesök på Väderstad i början av september. Foto: Privat

Utbyte för doktorander

I projektet Runin – The role of universities in Innovation and regional development – deltar LiU tillsammans med sex andra europeiska lärosäten. Projektet syftar till att stärka universitetens roll för innovation och regional utveckling, och omfattar bland annat 14 doktorander med bas på något av de deltagande lärosätena.

Doktoranderna ingår också i ett utbytesprogram där de tillbringar ett par längre vistelser vid något av de andra universiteten.

Magnus Klofsten, professor Linköpings universitet. Foto: Mikael Sönne

- Vi har tagit emot doktorander från Stavanger, Twente i Nederländerna och Lincoln i Storbritannien. Det har varit kul med nya ansikten i korridoren och är en stor behållning i programmet, säger professor Magnus Klofsten, handledare i Runin.

Avhandling tidigt nästa år

Doktoranden vid LiU, Eloïse Germain-Alamartine, håller slutseminarium under hösten och lägger fram sin avhandling preliminärt någon gång i februari-mars. Avhandlingen får preliminärt titeln ”Doctoral education in the entrepreneurial university: enhanced employability?” och undersöker vilken betydelse en doktorstitel kan ha för framtida anställningar.

- Vi har också producerat flera vetenskapliga artiklar inom Runin, säger Magnus Klofsten.

Under det tre-åriga projektet, som formellt avslutas i augusti 2020, genomförs vidare ett antal gemensamma seminarier, workshops och konferenser. I början av september hölls till exempel en veckolång workshop i Linköping med deltagande från bland annat Region Östergötland och studiebesök på Väderstadsverken.

- Den formella utvärderingen är inte klar än, men alla vi pratade med var mycket nöjda. Det kändes som en riktigt bra vecka, summerar Magnus Klofsten.

Liten andel beviljades

Förutom Linköpings universitet deltar universitetet i Stavanger, Norge; Ålborg, Danmark; Lincoln, Storbritannien, Twente, Nederländerna, Aveiro, Portugal samt Barcelona, Spanien. Med undantag för University of Lincoln är alla medlemmar i ECIU (European Consortium of Innovative Universities) – ett nätverk för innovativa universitet. I Runin medverkar även regionala utvecklingsaktörer i olika länder. Projektet koordineras från Universitetet i Stavanger.

Pengarna kommer från ett delprogram inom EU:s ramprogram för forskning och innovation (Horizon 2020). Endast sju procent av ansökningarna gick igenom.

Vid sidan av Magnus Klofsten medverkar också Dzamila Bienkowska som biträdande handledare. Båda är verksamma vid Avdelningen för projekt, innovationer och entreprenörskap, PIE.

Visa/dölj innehåll