25 maj 2018

Grattis Berzeliusskolan klass 8S- vinnare av Teknikåttan 2018! Tack vare sina kunskaper i teknik och naturvetenskap vann de inte bara äran, utan också ett välkommet tillskottet till klasskassan.

Evelina Waller, Gustav Widén och Alma Floreby vann Teknikåttan 2018

- Jag känner mig förvånad, men jätteglad, sade Gustav Widén, som tillsammans med Alma Floreby och Evelina Wallner representerade klass 8S på Berzelisskolan.

I år firade tävlingen Teknikåttan 25 år, och finalen hölls i Flygeln i Norrköping. Startåret 1993 var tävlingen ett lokalt evenemang med Linköpings universitet som arrangörer, men redan året efter blev tävlingen nationell, och idag är elva svenska lärosäten med och arrangerar.

Bild på scenen med tre tävlingsbås- Det är en passande plats att vara här i Industrilandskapet, här blomstrade för många decennier sedan svensk pappers- och textilindustri, sade Ulf Nilsson, dekan på tekniska högskolan, som hälsade välkommen till tävlingen.

I finalen mötte Berzeliusskolan, Österslättsskolan och Edsbergsskolan varandra, och de fick, förutom genom ett kunskapsprov, visa sina kunskaper i teknik och naturvetenskap rent praktiskt. En uppgift var att programmera en robot till att kunna ta sig genom en bana och peta ner bollar från piedestaler utan mänsklig inblandning, en annan uppgift var att bygga så högt man kunde av spelkort.

Per Sjöström, vinnare av Teknikåttan 1993På plats fanns också Per Sjöström, som var med och vann den allra första tävlingen 1993. Han gick sedermera vidare och läste till civilingenjör och har sedan dess bland annat arbetat på Linköpings universitet.

- Det är jättebra att den här typen av tävling finns, så att man kan öka intresset för naturvetenskap och teknik hos unga. Jag vet hur svårt det kan vara att rekrytera civilingenjörer idag, så det behövs absolut fler, sade han.

Det vinnande laget har lärt sig flera saker under tävlingens gång. 

- Bland annat att man alltid ska försöka göra allt så ordentligt som möjligt och inte slarva, sade Alma Floreby. 

 Vad ska klassen göra med 12 000 i prispengar?

- Det ska gå till vår klassresa i nian, men vi har inte bestämt vart vi ska åka än, sade Evelina Wallner. 

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.