Civilingenjörsstudenter i rymdprojekt

Varje år får några medieteknikstudenter möjlighet att göra examensarbete inom projektet OpenSpace. I år befann sig åtta studenter på olika exjobb i New York, Washington DC, Utah och Norrköping.

Visualisering av Mars-roverns rörelser på Mars

OpenSpace är ett projekt startat av forskare på bland annat Visualiseringscenter C i Norrköping och är ett samarbete mellan Linköpings Universitet, NASA och American Museum of Natural History (AMNH). Projektets mål är att visualisera allt vi hittills vet om universum. OpenSpace är i dag en av de världsledande mjukvarorna inom sin kategori. 

Porträtt Kristin BäckKristin Bäck. Foto privat.Kristin Bäck och Caroline Gard på Civilingenjörsprogrammet i medieteknik gjorde sitt examensarbete på AMNH i New York. Arbetet handlade om att hantera data från NASA och visualisera rörelserna och positionen för NASA:s Mars-rover Curiosity. Curiosity har utforskat Mars yta sedan 2012 och letar efter vatten och eventuella tecken på tidigare liv.

– För några år sedan gick vi på en framläggning för ett exjobb inom OpenSpace som handlade om visualisering av rymdväder och tyckte att det var ett coolt projekt. Efter det kändes det som en dröm att få göra exjobb om rymden. I höstas sökte vi till OpenSpace och fick möjligheten att vara med, vilket vi är väldigt glada för, berättar Kristin Bäck och Caroline Gard.

Än så länge är visualiseringen som Kristin Bäck och Caroline Gard hjälpt till att ta fram endast implementerad för Curiosity. NASA:s senast sända rover, Insight, ska landa på mars i september i år. Exjobben är en stor del av utvecklingen av OpenSpace och tanken är att samtliga exjobb ska adderas till projektet.

– Vårt exjobb är en bra start för vidare implementering av visualiseringar för andra rovers. Det finns även andra funktioner i vårt projekt som vi inte hann lägga till men som skulle bidra till ökad förståelse för hur Curiosity har jobbat. 

Porträtt Caroline GardCaroline Gard. Foto privat.Vad händer nu efter examen? 
– Jag kommer efter sommaren söka mig utomlands för jobb. Att senare fortsätta forska vidare och hoppa på en doktorandtjänst hade också varit roligt. Allt har sina för- och nackdelar så det är svårt att välja, man får ta det lite som det kommer, menar Caroline Gard.

– I höst ska jag börja jobba som utvecklare på ett företag i Norrköping, berättar Kristin Bäck.
 
På vilket sätt har kunskaperna ni fått från er utbildning hjälpt er genomföra exjobbet?
På väldigt många sätt. Medieteknikprogrammet har kurser inom programmering och matematik, men också datorgrafik vilket har hjälpt oss mycket inom projektet. Linjär algebra i kombination med datorgrafik och C++ programmering har varit de absolut viktigaste kunskaperna vi har använt i vårt exjobb. Medieteknikprogrammet har även många utmanande projektkurser, vilket har gjort oss vana vid att vara envisa och ta oss an projekt där vi från början inte hade någon tidigare erfarenhet och lära oss mycket på egen hand.

Har ni fått några specifika lärdomar av exjobbet?
Ja, att det lönar sig att vara envis och kämpa på även om det visuella resultatet ibland kommer lite senare än man tänkt sig. När man får fram resultatet är det otroligt tillfredsställande! Även när problem är väldigt omfattande är det bra att bryta ner dem i så små bitar som möjligt, det gör det lättare att få ett greppbart perspektiv på problemet och skapar känslan att projektet hela tiden går framåt, så man håller igång motivationen.

Vi har utvecklats inom bland annat programmering och fått se hur ett invecklat och omfattande projekt är utvecklat. Samtidigt har vi lärt oss att man kan mer än man tror men ibland måste man gräva lite efter kunskaperna och våga testa!  Sen har vi självklart lärt oss väldigt mycket om Mars och rymden överhuvudtaget, vilket är en rolig bonus.

 

Visualisering av Mars-roverns rörelser på MarsBilder på Mars tagna i programvaran OpenSpace.

 

Kristin Bäcks och Caroline Gards tips till dig som funderar på exjobb utomlands:

  • Gör det! Det är väldigt lärorikt och spännande att få arbeta med folk från andra länder och kulturer. Man utvecklas också mycket i sitt självständiga arbete och som team om man är två som jobbar ihop.

  • Exjobb i svensk bemärkelse är inte standard inom ingenjörsstudier i många andra länder, det kan vara bra att börja leta plats hos företag tidigt om man inte har möjlighet att göra exjobbet via universitetet.
  • Njut av tiden! Den tar slut snabbare än man tror!
 

OpenSpace

Om programmet

Senaste nytt från LiU