04 maj 2018

Under en vecka tog de sig genom Europa utan en krona på fickan. Genom byteshandel förhandlade de till sig allt från middagar, skydiving till ett 5-stjärnigt hotellrum. Av 200 deltagande lag från hela världen stod LiU-laget slutligen som segrare i tävlingen.

Isac Ottosson, Tobias Andersson och Gustav Seidel

När LiU-studenterna Gustav Seidel, Isac Ottosson och Tobias Andersson fick höra om tävlingen ”Red Bull can you make it” var de inte sena att anmäla sig.– Det kändes som en kul utmaning att pusha sig själv, säger Gustav Seidel.

Tävlingen som pågick mellan den 10-17 april gick ut på att, som lag, ta sig genom Europa, stanna till på olika checkpoints, utföra ett antal varierande uppgifter, för att slutligen ta sig i mål i Amsterdam. Utan pengar och mobiltelefoner skulle lagen, enbart genom ett antal burkar energidryck, ta sig fram och försöka förhandla sig till husrum och mat.

– Vi gjorde hur många konstiga saker som helst för att klara alla löpande uppdrag vi fått tilldelade. I Innsbruck till exempel drog vi ihop 20 personer för att göra en dans, en annan gång höll vi ett motivationstal för några atleter som spelade fotboll i en park, säger Isac Ottosson.

Någon specifik strategi hade laget inte, men de plockade alla tre med sig sina longboards för att lättare kunna ta sig fram i de olika städerna, och för att resa längre sträckor förhandlade de till sig tågplatser av välvilliga konduktörer. Deras startdestination var Rom, så de hade många mil framför sig vid start.

Isac Ottosson, Tobias Andersson och Gustav Seidel Isac Ottosson, Tobias Andersson och Gustav Seidel – Vi hade tur med transport och åkte totalt ett 30-tal tågresor gratis, där platserna egentligen skulle ha kostat omkring 800 kronor. Isac fick ta på sig en skjorta och prata med tågkonduktörerna, och vi förvånades över hur snälla alla var. Enda gången vi fick nej till gratis tågplats var när vi väl var tillbaka i Sverige igen, säger Gustav Seidel.

Alla tre är vana resenärer sedan tidigare, och har bland annat backpackat med inställningen att ”allt löser sig”. Att fatta impulsbeslut, eller vakna på morgonen utan att veta var nästa natt skulle spenderas var inget som oroade dem alltför mycket, och de fick vänja sig vid att gå utanför sin ”comfort zone”.

– En uppgift var att bo på ett 5-stjärnigt hotell, så vi ringde upp managern på hotell Sheraton Carlton i Nürnberg, och lyckades efter ett telefonsamtal på 30 minuter få ett lyxrum med spa. Den kvällen åkte vi ut med longboard, och det var en enorm frihetskänsla att kunna åka ut på stan utan att kunna bli nådd, säger Isac Ottosson.

Riktigt lika bekvämt hade de det inte övriga nätter. Fyra av nätterna bodde de hemma hos främmande människor som upplät sovplats, och en natt sov de på ett golv på hotellrummet hos ett annat lag.

– Jag rekommenderar verkligen andra att göra något liknande. Det har varit mycket utvecklande att ha fått öva på sin övertygelseförmåga, och försöka vända ett ”nej” till ett ”ja”, och det har varit riktigt skönt att vara ifrån sin mobiltelefon.

Vinnarlaget nära målgång– Jag har lärt mig att folk faktiskt inte bryr sig lika mycket som man ibland tror. Om man gör saker som man själv känner är pinsamma, uppfattas det ofta av andra som något roligt och intressant. Det var många saker som kändes jobbiga i stunden, som till exempel när jag skulle gå in och hålla ett kort föredrag om golf under en föreläsning på ett universitet i Innsbruck, säger Gustav Seidel.

Efter att ha tagit sig över 400 mil genom sex länder och ha passerat elva checkpoints nådde laget målgången i Amsterdam som slutgiltiga vinnare. 

– Det kändes riktigt skönt. Vi gick inte in i tävlingen med en tanke att vinna, utan tänkte bara ta det ”chill”, men ju längre tiden gick, desto mer tävlingsinriktade blev vi, säger Isac Ottosson.

Och efter en vecka av minimalt med sömn var det, väl tillbaka i Sverige, dags att återgå till studierna på Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi vid Linköpings universitet, något som kanske blev mest märkbart för Isac Ottosson.

– Jag åkte faktiskt direkt från Stockholm till datasalen för att göra klart ett arbete, säger han och skrattar.

Senaste nytt från LiU

Unga vuxna arbetar med färgglada papper runt ett stort bord.

Användarna är med och designar appen

Unga med olika funktionsnedsättningar är medforskare i att designa ett digitalt verktyg som ska hjälpa dem att må bättre. För forskaren Ulrika Müssener är det självklart att fråga användarna vad de behöver och vill ha.

Stdenter grupparbetar

Lärarstudenter har skapat AI-kurser för Kenya

På landsbygden i Kenya råder det brist på både el, internet och utbildningsmöjligheter. Då kan nya verktyg vara en väg framåt. Studenter på Ämneslärarprogrammet har under hösten utvecklat kurser för yrkesutbildningar i Kenya med hjälp av AI.

Man håller fram guldfärgad platta (Urban Forsberg).

Han har en nyckel för att lösa halvledarbristen

Bristen på halvledarmaterial blir alltmer akut. Vid LiU bedrivs materialforskning i nära samarbete med industrin för att på sikt öka tillverkningstakten av halvledare i Europa.

Taggar