Årets alumner vågar pröva nya vägar

Årets alumner 2017 är Sofie Lindblom, vd för den globala innovationsplattformen Ideation 360, och Oskar Henrikson, vd för Psykologifabriken och det psykologiska gymmet Habitud. Båda drivs av ett stort engagemang men vägen har inte varit spikrak för någon av dem. Den 12 oktober firades de på Campus Valla.

Årets alumner Oskar Henrikson och Sofie Lindblom vid alumnis walk of fame 12 oktober 2017

Firandet började redan på morgonen då rektor Helen Dannetun avtäckte den nya blanka plattan i alumnernas walk of fame. Raden med plattor ligger just nu intill byggarbetsplatsen för det nya studenthuset. När bygget kommit lite längre ska plattorna med namnen på Årets alumner flytta in i studenthusmiljön.

Oskar Henrikson och Sofie Lindblom fick sedan följa med värdar från sina fakulteter tills det var dags för dagens huvudpunkt: föredrag och utdelning av diplom i sal C4. Utanför salen fanns ballonger och röd matta och publiken fick cider och mackor.

En av de som kommit för att lyssna på Årets alumner var Frida Jansson.

– Jag läser läkarprogrammet på Campus US men har även ett intresse för psykologi och hörde om Oskars föredrag. Det ska bli kul att höra Sofie också, roligt att ta del av det som händer på andra delar av universitetet, sade hon.

Vägra bli placerad i ett fack

Sofie Lindblom på scen vid Årets alumn-ceremonin 12 oktober 2017 Foto: Peter ModinCeremonin inleddes med att Jenni och Jonatan Skogsfors framförde specialskrivna hyllningssånger till alumnerna.

– Fantastiskt, jag älskar musik och jag älskar Robyn – stort tack! sade Sofie Lindblom när hon kom upp på scenen.

Hon ställde den retoriska frågan: hur hamnade jag här? Vägen var inte spikrak. Först kom hon inte in på det program hon ville, men hon började ändå på LiU och hittade till civilingenjörsprogrammet i medieteknik. När hon sökte jobb på Spotify blev det också nej först, men hon försökte igen och när hon fick ja jobbade hon sig på tre år upp från deltidsanställd studentambassadör till global innovationschef. Därefter vågade hon byta bana på nytt och bli vd för ett nystartat företag.

Sofie Lindblom gav fyra råd till studenterna i publiken. Våga fråga och tala om vad du vill, jobba hårdare än alla andra och vägra bli placerad i ett fack.

– Jag vill inte bli kallad kvinnlig ingenjör eller entreprenör eller vd. Det är ingen som säger att någon är manlig vd. Kan vi inte bara kalla det för vad det är? Det är 2017, vi måste sluta sätta varandra i den här typen av kategorier.

Det fjärde och sista rådet? Ha kul!

– Och så är det viktigt att våga testa alternativa vägar och tänka att man är en prototyp. Jag har haft lyxen att få vara både anställd och entreprenör. När jag satt i skolbänken visste jag inte vilken väg jag skulle ta, men oavsett vilket ger universitetet en väldigt bra grund för att bli en orädd problemlösare.

Valde LiU för PBL

Oskar Henrikson med diplom vid Årets alumn-ceremonin 12 oktober 2017 Foto: Peter ModinOskar Henrikson började med att tacka sin mamma, som väckte hans intresse för psykologi när hon höll på att skola om sig till gymnasielärare i ämnet. Han läste hennes böcker och blev fascinerad men upptäckte också ett fokus på det negativa. Som trettonåring såg han sitt livskall: han skulle bli psykolog, fokusera på det friska och tränga ut det sjuka. Han valde LiU för det problembaserade lärandet, PBL, och kom in.

– Men det här med att måla upp ett paradis har sin baksida. Jag tänkte att vi skulle prata psykologi dygnet runt och rädda världen. Men en del ville mest använda PBL som en slags avrapportering.

Tunga saker hände också i privatlivet och Oskar tog studieuppehåll. Han pluggade teater på folkhögskola och hittade motivationen igen. Och när han kom tillbaka till LiU hamnade han i en klass som ville prata psykologi dygnet runt. Oskar och hans klasskompisar drog igång Sveriges första nationella konferens för psykologstudenter 2008 och via den hittade han ett gäng likasinnade som startade Psykologifabriken vid sidan av studierna.

Några år senare stretade samarbetet och Oskar grundade det psykologiska gymmet Habitud som varje dag publicerar ett träningstips för själen. Han testade också sina egna råd för att skapa en ny vana och badade utomhus varje dag i ett helt år. Nyligen knöts säcken ihop med en sammanslagning av Psykologifabriken och Habitud.

– Den här utmärkelsen handlar inte bara om mig utan om de grupper som jag har hamnat i och gjort en massa bra saker med. Mamma, min familj, psykologklassen, mina kollegor – tack!

– Så fundera på vad det är för miljöer ni vill skapa och finnas i, sade han till publiken.

Avslutningsvis fick Årets alumner diplom, plaketter och blommor ur rektors hand.

– Det finns inget som inspirerar så mycket som två färdiga studenter som har förmågor, förhållningssätt och kunskaper med sig och gör fantastiska saker som ni gör. Ni alumner är en superviktig del i vårt kvalitetsarbete! avslutade Helen Dannetun.

Se livesändningen från eventet på LiU:s Facebooksida

Intervjuer med Årets alumner

Mer om utmärkelsen Årets alumn

Senaste nytt från LiU