28 september 2021

På lördag, 2 oktober, arrangeras två doktorspromotioner med totalt ett 40-tal doktorer. Då uppmärksammas också den första mottagaren av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten.

Magnus Johansson

De har fått vänta länge, de doktorer som nu promoveras. Egentligen skulle högtiden ha skett för ett och ett halvt år sedan. Men coronapandemin kom emellan.

Efter att doktorspromotionen flyttats fram flera gånger, så ska den nu äntligen genomföras. Men i liten skala och anpassad för att inte bidra till smittspridning.

Under lördagen blir det två doktorspromotioner – en för Tekniska fakulteten och en för Medicinska och Filosofiska fakulteterna. Till ceremoni och efterföljande middag välkomnas i huvudsak festföremålen med gäster, totalt cirka 150 personer. Det är 18 doktorer från Tekniska fakulteten som promoveras. Från Medicinska fakulteten promoveras 16 doktorer, från Filosofiska fakulteten fem doktorer och från Utbildningsvetenskap tre doktorer.

Vid den senare doktorspromotionen uppmärksammas också professor Håkan Olausson som förste mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Håkan Olausson är professor i klinisk neurofysiologi och har bland annat upptäckt en ny typ av ultrasnabb smärtnervcell hos människan.

Under 2022 kommer två högtidstillfällen att arrangeras; våren 2022 för de doktorer som under normala förhållanden skulle ha fått en inbjudan till högtiden våren 2021 och hösten 2022 för som skulle ha fått en inbjudan till våren 2022.

Det går att följa ceremonierna digitalt på Doktorspromotion 2020 on Vimeo .