En vecka i en designstudents liv

Spara data från en vecka i ditt liv och visualisera det. Den uppgiften fick de sju studenter som valt kursen Advanced Visualization Design i nya masterutbildningen i design. Resultatet blev helt olika och spännande bilder, fyllda av information. 

Stort intresse för designstudenternas posters

– Vi får titta in i en persons liv och vi kommer djupare än om vi tar en fika tillsammans, säger Jonas Löwgren, professor i interaktions- och informationsdesign, Avdelningen Medie- och informationsteknik, när han introducerar miniutställningen i en paus under årliga Design Talks.

– Det här är första projektet på första terminen på första kursen och de gör det så bra, säger han.

12 studenter från olika delar av världen togs in på den helt nya internationella masterutbildningen i design. Ungefär hälften valde inriktningen Visual media, cirka en fjärdedel Transformative service och ungefär lika stor andel Sustainable futures.

Flytt till ett nytt land

Meike Remiger visar i sin bild hur det har känts att flytta till ett helt nytt land. Vi får se var hon har varit, vad hon har gjort och hur det har känts.
Mycket vänlig polisman (hon fick mobilen stulen) och en buss som åkte förbi bara för att hon satt kvar på bänken är några minnen i hennes ”Moving to a new country - Feeling home or feeling foreign”.

Ordmoln signerat Hanna NordenöOrdmoln signerat Hanna Nordenö Foto: Monica WestmanHanna Nordenö å sin sida delade in veckan i vad hon hade pratat om och varit med om och även lagt in känslan: upplyft, trygg, road eller orolig. Resultatet blev ett illustrativt ordmoln med många bottnar. Mest tid har hon ägnat åt studier och foodwaste, matsvinn är det andra stora projektet studenterna arbetar med.

– Det är ju inte så konstigt, så här i början kretsar det mesta kring skola och studier säger hon. Och lite kring pojkvännen som flyger helikopter.

Visar upp samhällsproblem

Ola Karlsson har en bakgrund som mjukvaruutvecklare och konsult och beslöt att kolla in vad hans smarta klocka faktiskt hade för mätvärden på hans sömn. Han satte också det i förhållande till hur han kände sig på morgonen - glad och utvilad eller trött och hängig. Prydliga diagram och kurvor avslöjar sambandet mellan en god natts sömn och välbefinnande.

Evan Palangio mätte hur mycket han kommunicerade öga mot öga jämfört med via text och hur länge samtalet eller kontakten varade och Sarah Glassner, som i sitt hemland försökt leva med så liten miljöpåverkan som möjligt, studerade hur mycket avfall hon hanterat under en vecka och om hon hade kunnat undvika skräpet med lite bättre planering.  Hon är lite förundrad över att vi inte längre återfyller glasflaskor i Sverige och en inköpt burk med honung hon trodde var av glas visade sig vara av plast – det köpet hade kunnat undvikas.

– Jag är stolt över vad studenterna har åstadkommit efter bara ett par veckor på en internationell master. De kommer från olika håll i världen, med helt olika bakgrunder och tar sig an verkliga samhällsproblem, säger Jonas Löwgren.

Några exempel på samhällsengagemang

Hanna Nordenö
Hanna Nordenö Jonas Löwgren
Meike Remiger om känslor i ett nytt land
Meike Remiger visar känslor i flytten till ett nytt land - feeling home or feeling foreign.  Monica Westman
Evan Palangio visar veckans samtal, bakom syns Meike Remiger
Evan Palangio jämför hur mycket han kommunicerade öga mot öga jämfört med via mejl eller sociala medier. Monica Westman
Sarah Glassner visualiserar mängderna avfall
Sarah Glassner går igenom mängden avfall hon producerat på en vecka.  Monica Westman
Ola Karlsson kopplar sömn till välbefinnande
Ola Karlsson utreder kopplingen mellan sömn och välbefinnande Monica Westman

Kontakt

Master i design

Senaste nytt från LiU