Examensdags i etnicitet och migration

För två år sedan startade ett internationellt masterprogram om etnicitet och migration. Nu tar den första studentkullen sin examen.

En person går på en väg med en resväska i handen

– De här studenterna utbildas till en bred, kritisk och nyttig verksamhet inom fältet migration, asyl, integration och mångfald. Behovet av sådan expertis ökar, säger Stefan Jonsson, professor i etnicitet vid Remeso (Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle).

Programmet Ethnic and Migration Studies är tvåårigt och har sedan starten varit populärt att söka. Det tar upp frågor som migrationens orsaker, föreställningar om etnicitet, genus, arbete, medborgarskap, välfärd och kultur.

Planerna för masterprogrammet drogs upp redan 2013. Två år senare kom fler flyktingar än någonsin efter andra världskriget till Europa.

– Vårt program blev då än mer aktuellt.

I juni går de första 20 studenterna ut. De kommer från världens alla hörn, utöver några svenskar är de bland annat från Ryssland, Ukraina, Tyskland, Ungern, Palestina, Syrien, Kina, Finland, Ghana och Irland.

– Många har sin bakgrund i krisregioner som brottas med flyktingfrågor, flera är nyanlända till Sverige. Det är väldigt berikande för våra utbildningar och vår forskning att på plats här i Norrköping få så unika erfarenheter från hela världen.

Det finns inte så många masterprogram i Europa inom området etnicitet och migration, enligt Stefan Jonsson.

– De är förvånansvärt få, högst 15-20, och ofta präglade av bara ett ämne, som sociologi eller statsvetenskap. Det finns inget program som har den bredd som vi har med en inriktning mot både samhällsvetenskap och humaniora.

Tanken med masterprogrammet är att det ska leda till jobb inom myndigheter, företag, organisationer eller påverkansgrupper som arbetar med frågor som rör migration i ett brett perspektiv. Flera studenter siktar också på att gå vidare och börja forska.

– Det ska bli intressant att se vad som händer med den här första kullen. En del har ambitionen att åka tillbaka till sina hemländer och jobba med frågorna där, flera har redan arbetslivserfarenhet inom området eller har varit aktivister. Några har fått jobb på migrationsverket och andra myndigheter.

Asher Goldstein, studentAsher GoldsteinAsher Goldstein från Kanada är en av studenterna som nu tar examen.

– Det finns inte så många masterprogram av liknande slag i världen. Jag ville studera migration och jag ville studera det i Sverige. De svenska utbildningarna har ett gott rykte och det engelska språket har en hög kvalitet, säger Asher Goldstein.

Han uppskattar bredden på utbildningen.

– Vi har fått nyckeln till att förstå migration ur ett bredare perspektiv – historiskt, politiskt och kulturellt. Det har varit en ögonöppnare för mig att ta del av så många aktuella frågor på utbildningen, som till exempel populism, välfärdsstatens förändring, exploatering av arbetskraft och medborgarskap.

Själv hoppas han på att antingen gå vidare med forskarstudier eller att hitta ett jobb som rör migrationsfrågor i vid bemärkelse. Helst i Europa och allra helst i Sverige. Han kan tänka sig praktikjobb, jobb på en myndighet eller organisation, till exempel.

– Hur vi handskas med migrationsfrågorna kommer att avgöra hur våra samhällen kommer att se ut framöver, spår Asher Goldstein.

Länk till sidan: https://liu.se/en/education/program/f7mem

Senaste nytt från LiU