
Branschen förutspås få en starkt tillväxt de närmaste åren. Ett av skälen är att återtillverkning ligger i de kinesiska femårs- och tioårsplanerna.
– Deras satsningar kommer att generera den största vågen av investeringskapital på decennier, säger David Fitzsimons, vars Conseil Européen de Remanufacture räknar med att ha ett samarbetsavtal i hamn mellan Kina och Europa inom ett år.
Starkt växande bransch

Hon driver Horisont2020-projeketet ERN (European Remanufacturing Network) vars mål är att såväl hitta hindren för ökad återtillverkning som att ge konkreta rekommendationer hur branschen ska kunna växa.
300 hinder för återtillverkning
Iris Karvonen och hennes forskargrupp fann inte mindre än 300 hinder och har kokat ner åtgärdsförslagen till ett prioriterat tiotal, där varje åtgärd minskar flera av hinden eller helt undanröjer dem. Men rekommendationerna är ännu så länge ganska vida, typ ”undanröj de lagar och regler som förhindrar eller försvårar återtillverkning” eller som förslaget till industrin: ”samarbeta mer utmed hela värdekedjan för att utveckla mer hållbara produkter”.Arbetet har skett i samarbete med att stort antal industriföretag och just nu inväntar forskargruppen feedback på resultatet för att sedan kunna gå vidare och branschanpassa sina rekommendationer. (rapporten finns att ladda ner på www.remanufacturing.eu)
Viktiga forskningsfrågor
David Fitzsimons bad också de församlade deltagarna, från akademi och industri, att definiera viktiga forskningsfrågor för EU att satsa på framåt. Frågor som kom upp var hur man hanterar IP i samband med återtillverkning om en underleverantör sitter på ett patent så att användningen inte får ändras.Det behövs också ett protokoll eller formulär som följer med produkter med information och tillverkning, vem som har använt, till vad, hur länge, har produkten reparerats tidigare osv.
Ännu en fråga som kom upp var de mängder av data som finns och som skulle gå att använda för att bygga upp en baklängeslogistik, reverse logistics, men som inte används.
– Här finns det även stora möjligheter genom tillverkningsindustrins satsningar inom Industri 4.0. Men det är ingen brist på data, problemet är att samla in rätt data som också blir

Något som Erik Pettersson, miljöchef vid svenska återtillverkningsförtaget Inrego, skrev under på.
– Det samlas in mängder av data men för oss återtillverkare är den helt oanvändbar, sa han.
Det saknas också ett effektivt insamlingssystem och incitament för gemene man att lämna tillbaka mobiltelefonen när vi köper en ny. Idag behåller vi den gamla trotjänaren i skrivbordslådan tills den blir för gammal att återtillverka.
Ou Tang, professor i produktionsekonomi vid LiU, påpekade också att hinden för att dela kunskaper och data inom företagen måste bort. Det behöver finnas en vilja hos ledningen att tänka i återtillverkning och en insikt i att man kan tjäna pengar på det. Nya affärsmodeller kräver också utbildning internt.
– Var finns ledarskapet? Någon i organisationen måste ta ledningen, ta en risk och våga misslyckas, konstaterade också David Fitzsimons.
Erik Sundin akademisk rådgivare
Som avslutning gratulerade han också Erik Sundin, biträdande professor i industriell produktion vid LiU, till nomineringen som akademisk rådgivare till företagen inom Conseil Européen de Remanufacture. Något som också offentliggörs vid organisationens medlemsmöte i Paris den 27 november.
Foto: Monica WestmanErik Sundin och LiU ligger långt fram inom området återtillverkning och den vetenskapliga definitionen av återtillverkning är signerad Erik Sundin.
I korthet innebär återtillverkning att plocka isär en produkt, rengöra och byta ut slitna delar, uppgradera eventuella mjukvaror och sedan sälja produkten på nytt. Produkten ska vara lika bra eller bättre än när den var nytillverkad. Återtillverkas gör till exempel datorer, mobiltelefoner, kopieringsmaskiner, tonerkassetter, bildelar, truckar, möbler, stora maskiner och mycket annat.
– Allt fler företag i Europa och Sverige vill börja återtillverka produkter eftersom vinstmarginalerna är höga i jämförelse med nytillverkning. Dessutom efterfrågar kunderna allt oftare återtillverkade produkter, säger Erik Sundin.