Svenska bilder och Landsmodern visas under Norrköpings kulturnatt

Tage Danielsson och Hasse Alfredssons komedifilm Svenska bilder tar med tittaren på en jakt genom Stockholm där allt kan hända. Maj Wechselmanns Moa Martinson - Landsmodern är dokumentären om en av Sveriges mest lästa författare och hennes liv. Under Norrköpings kulturnatt visar LiU filmerna i samarbete med Cnema.

Moa Martinson och Tage Danielsson är två av Sveriges mest folkkära författare och konstnärer. Under Norrköpings kulturnatt anordnas två filmvisningar för att uppmärksamma deras liv, verk och gärning men också Institutionen för kultur och samhälles två nya gästprofessurer, som fått inspiration och namn efter Moa Martinson och Tage Danielsson.Svartvit affisch från filmen Landsmodern av Maj Wechselmann. Moa Martinson sitter och skriver på en skrivmaskin.Moa Martinson - Landsmodern av Maj Wechselmann och Ebba Witt Brattström.

Filmvisningarna är kostnadsfria, men bokning krävs.

Moa Martinson – Landsmodern 

Moa Martinson är en av Sveriges mest lästa författare. Med starkt samhällsengagemang skildrade hon fattigdom, kvinnors situation, klasskamp och kärlek på ett för sin tid
banbrytande sätt. Landsmodern, i regi av Maj Wechselmann, är dokumentären om hennes liv, vars barndom till stora delar tillbringades i Norrköpings fabrikslandskap.

Tid: 21 september klockan 18:00,

Plats: Cnema, Kungsgatan 56, Norrköping.

Här kan du boka biljetter.

Svenska bilder av Tage Danielsson

Målad affisch för filmen Svenska bilder.Affisch för Svenska bilder, av Tage Danielsson och Hasse Alfredsson, från 1964. Foto SFKomedin Svenska bilder tar med tittaren på en jakt genom Stockholm där allt kan hända. Filmen är radarparet
Hasse och Tages första. I huvudrollerna syns Monica Zetterlund, Lars Ekborg och Birgitta Andersson. Linköpingssonen Tage Danielsson kom att bli en av Sveriges mest folkkära författare, skådespelare och regissörer. Han var en folkbildare med samhällsengagemang som med humor och absurdism angrep tidens avgörande frågor.

Tid: 23 september klockan 17:45

Plats: Cnema, Kungsgatan 56, Norrköping.

Här kan du boka biljetter.

Visningarna inleds av Josefina Syssner och Stefan Jonsson, prefekt respektive proprefekt vid Institutionen för kultur och samhälle, med några ord om Tage Danielssons och Moa Martinsons verk och gärning och varför universitetet nu inrättar två gästprofessurer i deras namn.

Information om coronaviruset

Linköpings universitet och Cnema följer myndigheternas rekommendationer. Läs mer om trygghet och säkerhet i samband med filmvisningen.

Norrköpings kulturnatt

Kulturnatten anordnas av Norrköpings kommun. I år pågår den under en hel vecka i slutet av september. Läs mer och ta del av programmet.

 

Relaterat innehåll Visa/dölj innehåll

Senaste nytt från LiU Visa/dölj innehåll