LiU-forskning med affärspotential uppmärksammas

Sju forskningsprojekt från Linköpings universitet finns med på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens årliga lista över aktuell forskning med affärspotential.

Forskningsprojektet "Vitvarubaserade funktionstjänster för bostadsbolag” försöker använda vitvaror mer effektivt. 

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har precis presenterat sin årliga 100-lista över aktuell forskning med affärspotential från Sveriges lärosäten. I år är hållbarhet i fokus. Listan synliggör svenska forskningsprojekt inom tekniska och ekonomiska vetenskaper.

Linköpings universitet har med hela sju forskningsprojekt med på listan. 
– Med listan sätter vi strålkastarljuset på ett antal projekt inom hållbarhetsområdet. De projekt som kommit med har genomgått en rigorös urvalsprocess, berättar Malin Mohr, projektledare för IVA:s 100-lista.

Projekten som valts är sådan som IVA anser att näringslivet borde ägna särskild uppmärksamhet åt.
– För att bli utvald ska dessutom forskarna vara intresserade av en samverkan med näringslivet, säger Malin Mohr.

Ett av de utvalda forskningsprojekten är ”Vitvarubaserade funktionstjänster för bostadsbolag” som Erik Sundin, biträdande professor vid institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings universitet, står bakom.

– Det handlar om att vitvarutillverkare säljer sina produkter genom tjänster. Istället för att köpa en produkt, som ett kylskåp, så hyr du det under en viss tid. Så kan du byta ut det när dina behov ändras. Det blir resurseffektivt, berättar Erik Sundin.

Han är glad att forskningsprojektet uppmärksammas.
– Att vara med på listan är en bekräftelse på att det vi håller på med är bra när det gäller hållbarhet och att det finns företag som ser en affärsnytta inom en snar framtid genom att deltaga i forskningsprojektet, säger Erik Sundin.

 

 

Läs mer om de utvalda forskningsprojekten från LiU

 

Hela Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) 100-lista.

 

Kontakt

Senaste nytt från LiU