Forskning pågår: spännande och nyttig LiU-forskning på tv 

Bänka dig i tv-soffan på söndag: i tv-programmet Forskning pågår visas hur LiU:s forskning kommer till nytta.

Knäkontroll: träning för fotbollstjejer

Att forskning gör skillnad märks inte minst denna vecka när Nobelprisen tillkännages. Samtidigt är inte kunskap och forskning att ta för given: behovet av kunskap baserad på vetenskaplig grund är stort i tider av faktaresistens, åsiktskorridorer och populism.

Inom väggarna på Linköpings universitet bedrivs forskning som har både spets och bredd, inte sällan i samverkan med det omgivande samhället. Och forskningen vid Linköpings universitet gör skillnad.

Två exempel på det är knäkontroll respektive mattecoach på nätet som det första avsnittet av tv-programmet ”Forskning pågår” handlar om. Programmet sänds i de lokala tv-kanalerna 24corren och 24nt under hela söndagen den 8 oktober.

Knäkontroll är ett träningsprogram som förebygger skador hos fotbollsspelande tjejer. Upprinnelsen är att Svenska fotbollsförbundet och försäkringsbolaget Folksam tog kontakt med forskare på Medicinska fakulteten vid LiU för att minska skadorna hos fotbollstjejer. Studien som därefter gjordes vid Linköpings universitet visar att många av skadorna går att förebygga genom ett enkelt uppvärmningsprogram som alla fotbollstränare får lära sig som går utbildningar inom Svenska fotbollsförbundet. Programmet Knäkontroll finns också som en gratis app.

mattecoachMattecoach på nätet är ett chattverktyg som utvecklats för att ge grundskoleelever möjlighet att kvällstid få extra hjälp med matten. På andra sidan chatten sitter lärarstudenter på Linköpings universitet som både har mattekunskaperna och som får träna sig i att pedagogiskt coacha eleverna genom mattetalen. Själva chattarna sparas ner och används inom forskningen för att utveckla såväl pedagogik som nätbaserade utbildningsverktyg.

Genom att samarbeta med NTM och göra program som sänds i markbundna kanaler vill universitetet också släppa in östgötarna till deras eget universitet. Att universitet finns och var det ligger är känt hos många, men långt ifrån alla vet vad som försiggår där. Och det vill vi berätta om och visa vad forskningen innebär.

Under oktober kommer två pilotavsnitt av Forskning pågår att sändas, det andra avsnittet handlar om digital patologi.

Se inslag om knäkontroll

Se inslag om mattecoach på nätet


Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU