
Civilingenjörsutbildningen i mjukvaruteknik startades som den första i sitt slag i landet hösten 2013. Utbildningen var ett svar på starka önskemål från industrin som såg ett stort behov av mjukvarukompetens, i bred mening. De sökte personer med kompetens inom datadrivet beslutsfattande, hanteringen av storskaliga system, mobila och sociala applikationer och inte minst inom AI och maskininlärning.
Högt söktryck från start
30 platser fanns det att konkurrera om vid den första antagningen, men söktrycket blev så stort att man tog in 45 studenter första året och ett par år senare ökade antalet platser till 60. Söktrycket är fortfarande högt och hösten 2018 har utbildningen drygt tre sökande per plats.– Direkt efter gymnasiet hemma i Växjö tittade jag på lite olika utbildningar, men då 2012 hittade jag inget som var helt perfekt så jag bestämde mig för att avvakta ett år. Året efter hade civilingenjör i mjukvaruteknik dykt upp på Linköpings universitet och på beskrivningen var det precis vad jag sökte, säger han.
Simon Lindblad blev inte besviken, de högt ställda förväntningarna har infriats:
– Det har blivit roligare och roligare allt eftersom vi kom upp på masternivån, artificiell intelligens och maskininlärning kom också in tidigt i kurserna, säger han.
AI i första projektarbetet
Att välja en helt ny utbildning har sina risker, men Simon Lindblad upplevde inga stora problem. Några kurser var hämtade från andra program och väl beprövade medan andra var helt nyutvecklade.– Att utbildningen var helt ny märktes mest på att det blev en så ojämn arbetsbelastning, mycket enskilt arbete i en kurs medan tiden samtidigt var fylld av annat. Men jag har hört från de lägre årskurserna att det har rättats till. De kursansvariga var också mycket måna om att lyssna på våra synpunkter, säger han.
Redan den första AI-kursen avslutades med ett projektarbete i grupp.
– Vi hade en fotbollsturnering med humanoidrobotarna, det var riktigt roligt.
Singapore i fyran

– Jag lärde mig otroligt mycket av att klara mig på egen hand i en helt annan kultur i ett år, jag rekommenderar verkligen det till alla som funderar på det, säger han.
När vi talas vid är Simon Lindblad på genomresa i stålstaden Pittsburgh på USA:s östkust, på sin roadtrip från västkust till östkust i USA. Om en dryg vecka går färden hem - eller snarast till nya jobbet i Oslo. Viljan att resa och se världen var också ett av skälen till att den första arbetsgivaren efter examen blev Microsoft.
– En kompis rekommenderade mig och jag blev kallad till intervju. Jag ville jobba på ett större företag där det finns möjligheter att komma ut i världen och Microsoft gör mycket intressanta saker, säger han.
Det bästa med utbildningen
Men när jag frågar vad som var det bästa med utbildningen i mjukvaruteknik så handlar det inte om användbara kunskaper i olika programmeringsspråk, om intressanta projektarbeten inom AI, gästföreläsningar och företagskvällar eller ens om examensarbetet inom maskininlärning på Mjärdevi-företaget Sectra, svaret handlar om något viktigare än så:– Jag har fått en säkerhet i att lösa problem och har en gedigen grund att stå på för att snabbt plocka upp nya områden och lära mig nya saker. Det känns som jag fått en riktigt modern utbildning och ett stort nätverk. Jag kommer att fortsätta ha kontakt med många, både från tiden i Linköping och i Singapore.