Världens största sport, fotbollen, tar för ett par veckor, under fotbolls-VM, över en stor del av, såväl nyhetsrapportering, som flödena i sociala medier. Sveriges senaste match, och hur det ska gå i den kommande, blir också ett vanligt inslag i samtalen under fikarasterna på många arbetsplatser.

Som lagsport är fotbollen unik, eftersom det kan vara händelsefattiga matcher, som ändå följs med stort intresse och engagemang, såväl på läktaren, som framför en skärm, under 90 minuter.
– Det blir därför lite samma effekt som när man spelar en enarmad bandit. Det händer så lite under lång tid, och därför blir upplevelsen så extremt mycket starkare när det väl händer någonting. Det är ett psykologiskt fenomen som kallas intermittent förstärkning.
Idag är ordet nationalism ett värdeladdat ord i Sverige, eftersom det ofta förknippas med främlingsfientlighet. Men sport är ett område där det är legitimt att visa nationalistiska känslor, eftersom det då rör sig om så kallad underhållningsnationalism.

Fenomenet att man under en kortare period släpper allt, och hänger sig åt någonting, där alla är lika välkomna oavsett bakgrund, kan härledas tillbaka till medeltiden, då det förekom att man under ett par dagar umgicks över gränserna, oavsett om man var fattig eller rik, för att sedan återgå till det vanliga livet och uppdelningen igen.
– Min tes är att inför, och under, en Sverigematch i VM, så släpps även de som inte kan så mycket om det in och blir en del av kollektivet. Efter matchen kickar sedan elitismen in, och det blir på sociala medier tydligt vilka som kan mer och inte, vilka som är outgroup och ingroup. Då går vi tillbaks till det gamla vanliga ”kunskap är makt” och elitistiska tänket.
Sökorden Fotbolls VM 2018 har drygt 6 miljoner träffar på Google, så visst är intresset för det i Sverige stort, men kanske luras man att tro att majoriteten spänt följer VM, just för att det tenderar att dominera nyheter och sociala medier?
– Så kan det säkert vara. Kanske är långt ifrån alla intresserade på det sättet man tror, men det är lätt att dra den slutsatsen, när det genomsyrar samhället på det vis det gör, säger Gerhard Andersson.