10 juni 2019

LiU-doktoranden Anna Wehlin tog hem segern när årets SM i ultralång orientering avgjordes i hälsingeskogarna på nationaldagen. Herrklassen vanns av tidigare LiU-studenten Olle Kalered. Och på söndagen vann LiU-studenten Emma Varga SM i triathlon.

Den ultralånga distansen är orienterarnas verkliga uthållighetsprov. Och årets mästerskap blev slitsammare än vanligt när det avgjordes på tuffa banor i tryckande högsommarvärme.

Det var en överraskad segrare som tog hem damklassen efter en hård guldfajt med Johanna Engström.

– Jag trodde att det var minst tre före oss så jag blev väldigt förvånad när de ropade på upploppet att det var kamp om guldet. Mitt mål för dagen var att ta mig runt så det var över alla förväntningar, sa Anna Wehlin till svenskorientering.se efter att ha spurtat hem segern.

Anna Wehlin har läst kemisk biologi på Linköpings universitet och fortsätter nu med forskarstudier. Hon är en av många framgångsrika orienterare som utvecklats inom LiU Elitidrott.

En annan är segraren i herrseniorklassen, Olle Kalered. Han kombinerade studier till civilingenjör i teknisk fysik och elektronik med en elitsatsning i orientering. Detta var hans första individuella SM-guld som senior.

Seger i triathlon

Framgångarna fortsatte på söndagen då Emma Varga (bilden t h) från LiU Elitidrott vann SM-guld i triathlon i Uppsala. Tillsammans med två andra kom hon loss under simningen, de höll samman under cyklingen, men sedan kunde Emma Varga dra ifrån i den avslutande löpningen. I mål var hon en och en halv minut före närmaste konkurrenten.

Till vardags läser Emma Varga till civilekonom vid Linköpings universitet.

 

Mer om LiU Elitidrott

Senaste nytt från LiU

Kvinnlig professor håller i en fejkad nyfödd bäbis, avsedd för undervisning.

Individanpassad förlossning målet för ny studie

Kan ett nytt verktyg med uppdaterade riktlinjer för hur en förlossning går framåt och med betoning på kvinnan i centrum bidra till en mer individanpassad förlossningsvård? En studie som får 19 miljoner kronor från Vetenskapsrådet ska undersöka det.

Olga Tokarczuk tar emot nobelpriset i litteratur.

Nobelprisets väg till att bli ett världspris i litteratur

I december varje år delas Nobelpriset ut – bland annat i litteratur. Forskaren Jacob Habinek vid LiU har analyserat hur Nobelpriset blev ett världspris.

Unga vuxna arbetar med färgglada papper runt ett stort bord.

Användarna är med och designar appen

Unga med olika funktionsnedsättningar är medforskare i att designa ett digitalt verktyg som ska hjälpa dem att må bättre. För forskaren Ulrika Müssener är det självklart att fråga användarna vad de behöver och vill ha.