Professor Marcos Borges, inledningstalare vid konferensen. Bild: Mikael Sönne
Glada och nöjda arrangörer
Med 140 anmälda var Framtidens skadeplats fullsatt till sista plats. Så sent som kvällen innan hörde intresserade av sig, och de allra sista deltagarna fick plats tidigt på morgonen efter ett par återbud. Spridningen var också stor med forskare från KMC och Carer och deltagare från Polisen, försvaret, räddningstjänsten och sjukvården.
Förra året deltog nästan lika många, men då bidrog en professorsinstallation på KMC till det stora intresset.
- I år har alla kommit för konferensen. Jätteroligt! Vi är väldigt nöjda, sade Carers förståndare Sofie Pilemalm innan allting drog igång.
Key note-talaren Marcos Borges talade om hur man kan planera för det oförutsedda, bland annat stora olyckor och katastrofer. Marcos Borges är professor vid Avdelningen för datavetenskap vid det federala universitetet i Rio de Janeiro. Dagen till ära fladdrade också en brasiliansk flagga utanför KMC:s byggnad.
Kraven på en bra plan
Borges är också ordförande i den internationella organisationen ISCRAM och forskar framför allt om datorstött samarbete, kollektiv kunskap och olika nödhanteringssystem.
- Att planera räddningsarbete är verkligen viktigt. Någon har beskrivit det så här: om man misslyckas med att planera, då planerar man för att misslyckas. Jag tycker det är en bra beskrivning, säger han.
En god plan ska både vara flexibel, anpassningsbar och hållbar över tid. Den ska också vara pålitlig och ta hänsyn till att räddningsinsatser alltid bygger på lagarbete. Men vad händer när planerna ändå inte räcker till? Det oförutsedda är ju per definition omöjligt att förutse, och därmed att planera.
Jo, då börjar människorna att improvisera. Och när de improviserar använder de sin intuition, ett centralt område för Marcos Borges forskning.
Bra och dålig improvisation
- Vi ser intuition baserad på kunskap som en viktig del av beslutsfattandet. Vi försöker ta reda på vad som ligger till grund för olika beslut och samtidigt utveckla verktyg för att på ett bra sätt kunna använda sin intuition, säger han.
Drönare på utställningen. Bild: Mikael Sönne
Marcos Borges talar också om gruppintuition, där olika individers intuition samverkar, och vilka tekniska stödsystem som kan utvecklas för denna. Samtidigt kan intuition fortfarande vara ett ifrågasatt begrepp, både bland akademiker och praktiker.
- Att improvisera i räddningsarbetet är nödvändigt, men all improvisation bygger inte på intuition och är inte bra. Vi försöker skilja på bra och dålig improvisation. Det gör att en del praktiker kan vara skeptiska och tycka att vi ifrågasätter deras arbete, säger han.
Mycket att välja emellan
Temat för hela konferensen var teknik, lärande och samhälle, som också bildade tre parallella spår under dagen.
Föredrag i teknik-spåret handlade till exempel om akutvård i ambulanser, förarträning i körsimulatorer och forskning kring självkörande fordon. Samhällstemat tog bland annat upp efterforskning av försvunna personer, samverkan mellan militär och civil sjukvård och civila insatspersoner (CIP) i socialt utsatta områden. Temat lärande tog upp utvärdering av stora samverkansövningar och presentationer av projektet Blåljus i utbildningssamverkan.
Nedan finns ytterligare några exempel på föreläsningar. Under dagen deltog också företag och myndigheter i en utställning av aktuella projekt.