De vill öka genusmedvetenheten på LiU

#metoo-uppropet har spridit sig som en löpeld i sociala medier. Yrkesgrupper har en efter en trätt fram och berättat om sexuella trakasserier i deras bransch. På Linköpings universitet har genusföreningen Genius arbete blivit alltmer angeläget. 

- Det är otäcka historier man hör, men det är bra att #metoo öppnat upp för en diskussion. Nu kan vi inte längre skylla på någon tystnadskultur, säger Axel Arlesten, ordförande för Genius.

Studentföreningen Genius skapar trygga och säkra rum på universitetet, där man i ett säkert klimat kan sitta och diskutera samhällsfrågor. Deras målsättning är att genom diskussioner, möten, workshops och föreläsningar uppnå en ökad genusmedvetenhet, och  motverka diskriminering och exkludering.  

- Jag tror inte alltid att jämställdheten ser jättebra ut bland studenter. Miljön är präglad av många traditioner som är svåra att bryta sig ur. På mitt program till exempel hade studenterna, fram till nu i höst, olika overaller för tjejer och killar, vilket skapade en tydlig uppdelning mellan män och kvinnor. 

Då och då väljer föreningen att ha lunchdiskussioner om ett aktuellt ämne. Den här dagen är det förslaget om en samtyckeslag som står på agendan. En fråga som diskuterats under många år, men som blivit än mer aktuell genom #metoo. Den nya sexualbrottslagstiftningen som justitieminister Morgan Johansson (S) räknar med ska kunna börja gälla 2018, kommer att vila på begreppet frivillighet

- En sådan lag skulle göra det tydligt att allt annat än ja är ett nej, och den skulle kunna ge de utsatta hopp om att en anmälan faktiskt kan göra skillnad. Även om det inte skulle leda till fler fällande domar så tror jag att statistiken kommer att tala för sig själv och leda till förändring, säger Olivia Dyvling, en av de studenter som sitter med vid lunchdiskussionen. 

Föreningen strävar också efter att genusfrågan ska genomsyra hela universitetet och vara en röd tråd i alla utbildningar.

- Till exempel finns det många studentassistenter som håller i laborationer. De kanske skulle behöva genomgå en förberedande utbildning i hur man arbetar inkluderande i ett klassrum, säger Axel Arlesten.  

- Sedan skulle det vara bra att som ny student få information om vart man kan vända sig om någon situation skulle uppstå. Jag känner att jag inte riktigt har den kollen, säger Olivia Dyvling.

Torsdagen den 30 november erbjuder Genius, i samarbete med föreningen MÄN,  lunchföreläsningen Du är min pappa som belyser jämställt föräldraskap.

 Tid: 12:15-13:00

Plats: A2 A-huset 

 

Läs mer

Så arbetar LiU mot sexuella trakasserier

Akademin accepterar inte trakasserier

I kölvattnet av #metoo. Seminarium för att uppmärksamma sexuella trakasserier inom akademin. 11 december kl 13.15.

 

 

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU