Två veckor med fokus på global hållbarhet

Paneldebatt, klädbytardag, finansfika och flertalet seminarier. 12-23 november är det Global Weeks on Campus, med fokus på global hållbarhet.

– Global hållbarhet är något som angår alla, oavsett vad man jobbar med. Vi borde alla sträva efter att bidra till en mer rättvis värld, där alla kan ha möjlighet att leva hållbara liv, säger Eva Wollmer, ordförande för Navitas nätverksutskott vid Linköpings universitet, och projektledare för eventet.

Global weeks on Campus är en del av projektet Globala Linköping, som sker i samarbete mellan Linköpings kommun och biståndsmyndigheten Sida. Projektet uppmärksammar lokala frågor med globala samband, och syftar till att få fler att intressera sig för global utveckling och minskad fattigdom. På Campus Valla går Navitas från att, under tidigare år, uppmärksamma ämnet med en paneldebatt, till att tillsammans med åtta andra studentorganisationer ha ett program som spänner över två veckor.

Eva Wollmer Global weeks on CampusEva Wollmer – Jag tror, och hoppas, att vi får upp ögonen på människor som inte tänkt så mycket på hållbarhet tidigare. Att de blir intresserade av att kolla upp tips på hur de själva kan göra skillnad, och hur de själva är en del av den globala utvecklingen, säger Eva Wollmer.

Tillsammans med de involverade studentorganisationerna har Navitas planerat veckornas programpunkter. Det kommer att bland annat att erbjudas lunchföreläsningar, kvällsworkshopar, en klädbytardag och en killmiddag.

– Det kommer att diskuteras kring hållbarhet ur flera ingångsvinklar, som matens hållbarhet, social hållbarhet och mänskliga rättigheter och integration. Under paneldebatten kommer det att diskuteras kring plastkonsumtion- och produktion, och hur man kan bli en mer medveten konsument och producent.

För Eva Wollmer som tagit en kandidatexamen i hållbar turismutveckling, och nu läser en självdesignad masterutbildning i Social work, är det en självklarhet att arbeta för att inspirera andra till att leva hållbart.

– Mitt bästa tips är att börja använda istället för att konsumera, och se till att det man konsumerar bidrar till rättvisa i andra länder. För de som gillar att byta ut garderoben rekommenderar jag att göra det via second hand.

Eva Wollmer ser ett ökar intresse för hållbarhet, men också en oro för planetens framtid hos de studenter som söker sig till studentföreningen Navitas.

– Flera som sökte till föreningen i våras och nu efter sommaren drevs av klimatångest, och ville engagera sig i ett kollektivt arbete. Det vi vill sprida är optimism om att man faktiskt kan göra någonting som gör skillnad, om man gör det tillsammans.

Klicka här för program