21 januari 2020

Hösten 2020 blir det möjligt att läsa grundlärarutbildning med inriktning fritidshem i Nyköping och Västervik. Utbildningen är treårig och det råder stor brist på grundlärare med inriktning fritidshem.

Campus Nyköping I höst kommer man kunna läsa till grundlärare med inriktning fritidshem på Campus Nyköping. Jonas Viklander

– Vi vill tillgängliggöra utbildning för studenter som inte på något enkelt sätt kan ta sig till Linköping eller Norrköping, berättar Helene Elvstrand, universitetslektor och ansvarig för satsningen. 
Det är Linköpings universitet som håller i utbildningen, men den sker vid Campus Nyköping och Campus Västervik. Två lärcenter där studenterna tar del av direktsända föreläsningar och seminarier från Campus Norrköping. Vid lärcentren finns seminarierum, studieplatser, tentamenssalar, kaféer, kopieringsmöjligheter, med mera.  
–  All undervisning sänds live. Det är alltså ingen distansutbildning, utan studenterna tar del av samma föreläsningar som de som går utbildningen på plats i Norrköping, säger Helene Elvstrand. 
En skillnad från distansutbildningar är att studenterna inte sitter hemma själva framför datorn.
–  När man tittar på saker som genomströmning så kan man se att det här är ett bra sätt att studera. Tyvärr har mycket distansutbildning dålig genomströmning. Som student blir man lätt ensam och det kan vara svårt att motivera sig eller förstå saker. Här är man istället på plats i en lärosal med sin studiegrupp, säger Helene Elvstrand. 
Utbildningsformen är inte ny för Linköpings universitet. I höstas startade LiU en förskollärarutbildning vid Campus Småland. En utvärdering visar att den når nya grupper av studenter.
– Studenterna har ofta familj och hus på de här orterna så de skulle inte ha gått utbildningen i Norrköping eller Linköping. Att de kan läsa där de bor är det som gjort att de sökt. Studenterna har varit väldigt positiva, berättar Helene Elvstrand.
Sara Eliasson, högskolesamordnare på Campus Nyköping, är glad över det nya samarbetet med LiU. 
– I Nyköpings kommun har vi ett stort behov av fritidshemslärare så det känns jättekul att vi fått den här satsningen.  
Grundlärarutbildning med inriktning fritidshem har 20 platser i Västervik och 15 platser i Nyköping. Den som vill ansöka ska göra det senaste den 15 april. Anmälan öppnar den 16 mars.
 

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Porträtt av professor Gustav Tinghög.

Forskare överskattar sin egen hederlighet

Den genomsnittlige forskaren tycker sig vara bättre än kollegorna på att följa god forskningssed. De tycker även att det egna forskningsfältet är bättre än andra. Det visar en studie som forskare vid Linköpings universitet gjort.

Deras projekt måste hålla för en rymdfärd

Swedish space corporation gav LiU-studenterna drömuppdraget: Utveckla en trycksäker apparat. Som innehåller ett experiment. Och som ska skjutas ut i rymden.

Porträtt på professor Zoran Slavnic.

Bosniska flyktingar klarade sig trots ovisshet

Två grupper flydde i omgångar från kriget i Bosnien. Den ena fick snabbt permanent uppehållstillstånd i Sverige medan den andra fick leva i ovisshet. Nu har forskare vid LiU undersökt vad det fick för följder. Resultatet är oväntat.