Guru inom molekylärmedicin till symposium

Flera internationella toppforskare talar på årets symposium vid Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning vid LiU. En av talarna är sir Tom Blundell vid Cambridge universitet. Den 7–8 december är det dags och anmälan står öppen.

3-dimensionell struktur av proteinAtt ta reda på den 3-dimensionella formen på viktiga biologiska molekyler är en viktig del i att ta fram nya läkemedel (här Dbs och Grb10). Foto: Fdardel, via Wikimedia Commons
Årets symposium är det andra som arrangeras sedan Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning, WCMM, invigdes förra hösten. Under två fullspäckade dagar kan deltagarna höra mer om spännande forskning i gränslandet mellan medicin och teknik och hur utvecklingen kan komma till nytta för den enskilda människan.Stefan KlintströmStefan Klintström

– Vi hoppas att symposiet kan bidra inte minst till att knyta ihop forskare vid Linköpings universitet inom gränsytan där medicin och teknik möts. Forskningen vid WCMM är fokuserad på molekylär livsvetenskap och förväntningarna är att forskningen ska ge människor en bättre hälsa, säger Stefan Klintström, universitetslektor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) och en av arrangörerna.

Avslöjade hur insulin ser ut

Flera internationella toppnamn inom fältet ger föreläsningar på symposiet. Först ut är sir Tom Blundell, en brittisk forskarprofil inom biomedicin och biokemi.Sir Tom Blundell vid sitt skrivbordSir Tom Blundell, Cambridge universitet i Storbritannien. Foto: Photography & Graphics, Department of Biochemistry, University of Cambridge, UK, via Wikimedia Commons

Som ung forskare var han med i nobelpristagaren Dorothy Hodgkins forskargrupp, som blev först i världen med att bestämma den 3-dimensionella proteinstrukturen av insulinhormonet. I dag är han professor vid Cambridge universitet.

Symposiet inleds med en eftermiddag om proteinstruktur med fokus på läkemedelsutveckling. Att ta reda på den 3-dimensionella formen på viktiga biologiska molekyler är en viktig del i att ta fram nya läkemedel. När molekylens struktur är känd öppnar det upp möjligheten att designa nya läkemedel som passar ihop exakt med rätt molekyl, på liknande sätt som rätt form på en nyckel gör att den passar i ett specifikt lås.

Sir Tom Blundell har länge arbetat med utveckling av läkemedelskandidater mot bröstcancer. Han har också forskat på proteiner som är involverade i infektionssjukdomar, som tuberkulos. På symposiet kommer sir Tom Blundell att hålla en föreläsning om utmaningar inom cancer och infektionssjukdomar vid utveckling av läkemedelskandidater.Yael HaneinYael Hanein, Professor of Electrical Engineering vid Tel Aviv universitet Foto: Itai Schremer Photography

Torsdagen avslutas med spännande exempel från bioelektronikens värld. Forskningen om att koppla ihop nervceller med nanoteknik går snabbt framåt. Forskare hoppas att bioelektronik bland annat ska kunna användas till att i framtiden skapa konstgjorda näthinnor som återställer förlorad syn. Professor Yael Hanein från universitetet i Tel Aviv kommer att presentera forskning om hur man med hjälp av nanomaterial kan studera nervceller.

Medicin anpassad till individen

Ett av de största problemen inom läkemedelsbehandling är att långt ifrån alla patienter får önskad effekt av sina mediciner. På symposiet viks fredagsförmiddagen åt att belysa hur framsteg inom både grundforskning och tillämpad forskning kan bidra till bättre individanpassning av läkemedel. Från läkemedelsföretaget AstraZeneca kommer Anna Sandström, som kommer att tala om läkemedelsutveckling och individanpassad medicin.

Symposiet avslutas med en eftermiddag i visualiseringens tecken. Utvecklingen går mot att kombinera avbildande medicinska undersökningar med exempelvis genetisk information för att i större omfattning kunna skräddarsy behandlingen efter individen. Jeroen van der Laak, vid Radboud University Medical Center i Nederländerna och gästprofessor vid WCMM, utvecklar AI-metoder för analys av mikroskopibilder. På symposiet ger han sin bild av hur artificiell intelligens kan användas som beslutsstöd vid diagnostik av bröstcancer.

Förutom dessa axplock kommer också flera LiU-forskare och nationella inbjudna talare att medverka på symposiet.

Alla vid LiU och Region Östergötland som är intresserade är välkomna att anmäla sig till symposiet. Anmälan är öppen till och med 29 november (se länk under ”Mer om WCMM”). Till symposiet kommer också forskare från de andra WCMM-noderna i Umeå, Lund och Göteborg, samt SciLifeLab i Stockholm och Uppsala.

WCMM är en 10-årig satsning på molekylärmedicinsk forskning, finansierad av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, tillsammans med Linköpings universitet och Region Östergötland.

Mer om WCMM