Han vill göra den bästa Kalasmottagningen någonsin

Traditionellt hälsas alla nya studenter välkomna till LiU på Kalasmottagningen. I år är läget annorlunda, men Kalas blir av och kalasgeneralen, Filip Elez, tror att 2020 års välkomnande kan bli det bästa någonsin.

Kalasgeneral Filip Elez. Magnus Johansson

I vanliga fall består Kalasmottagningen, där nya studenter hälsas välkomna till LiU, av två delar. På dagen hålls en mässa, där företag och organisationer med studentanknytning informerar om sin verksamhet. På kvällen anordnas en konsert med en populär artist och där talar också rektor till studenterna.

Evenemanget är ett av LiU:s mest populära och brukar locka omkring 10 000 besökare.

Nytt koncept i år

Årets Kalasmottagning går av stapeln den 2 september, men på grund av covid 19-pandemin är inte länge en konsert med jättepublik möjlig.
Filip Elez, som är årets kalasgeneral, har därför, tillsammans med sina två kalasofficerare, Jesper Andersson och Malin Hedström, skapat ett helt nytt koncept.

–  Kalasmottagningen 2020 kommer vara en tv-show som sänds live, ett underhållningsprogram med högt tempo och kända programledare. Tänk dig en blandning av Musikhjälpen och The Tonight show. Det kommer vara den mest maxade och underhållande showen som universitetet någonsin har gjort, berättar kalasgeneralen Filip Elez.

I vanliga fall riktar sig Kalas framförallt till nya studenter, men eftersom hösten bjuder på färre LiU-evenemang än vanligt, är årets upplaga till för alla.

– Programmet är en bra introduktion till studentlivet, med det kommer vara intressant för alla studenter, med spex och sketcher av studentföreningar. Allt är underhållande, med det kommer också vara informativt, säger Filip Elez.

Petter på Kalas 2019.

Foto: Magnus Andersson

Något som brukar locka nya studenter till mässan är de många gratisprylar och presenter utställarna ger bort. I år har det momentet ersatts med en tävling med fina priser.

–  Hela programmet är en tävling. Det gäller att följa och hitta ledtrådar under programmet. I slutet får man svar på frågor. Vi har fantastiska priser, cyklar, espressomaskiner, presentkort, restaurangbesök, matkassar, guldbiljetter till kravaller så du slipper köa och en massa annat. Vi bombar ut maxade priser som vi vet att folk gillar.

Sänds via Youtube och Facebook

Kalasmottagningen kommer kunna ses via LiU:s sidor på Youtube och Facebook. All information, sändningstider, tävlingsformulär och så vidare, kommer att finnas på Kalas hemsida.

–  Kalas är populärt bland utbytesstudenter och hela programmet kommer finns tillgängligt efteråt textat på engelska, säger Filip Elez.

Tidigare år har artister som Timbuktu, Markus Krunegård, Veronica Maggio och Teddybears spelat på Kalasmottagningens scen. Vilka som kommer leda årets program och vem som kommer att spela är en så länge hemligt.

–  Konceptet är annorlunda i år. Artisten kommer vara mer integrerad i showen. Det kommer inte bara bli ett standardframträdande. Jag lovar att det kommer vara värt att titta, säger kalasgeneralen Filip Elez.

Foto: Magnus Johansson

Tre frågor till kalasgeneralen Filip Elez

Ålder: 23 år.

Utbildning: Går fjärde året på industriell ekonomi.
Från: Linköping
Intresse: Jag är väldigt fotbollsintresserad. Det tar alldeles för mycket av min tid.

Hur har det varit att jobba med Kalas?

Jätteroligt. Jag har följt Kalas under många år och jag är extremt tacksam för att jag fått chansen att skapa det här nya konceptet. Vi i ledningen har jobbat bra tillsammans. Jag är från Linköping och har bra kontakter här, vilket underlättat mycket.

Berätta hur ni kom på det nya Kalaskonceptet?

Det är förstås corona som ligger bakom att Kalas blir tv-program, men vi i ledningsgruppen sa tidigt att vi ville fräscha upp saker i år. I år firar Kalasmottagningen 15 år och redan innan pandemin bestämde vi att göra något nytt och roligt. Men det är klart, när vi fick veta att vi inte kunde ha en live-konsert och mässa fick vi tänka om helt.

Vilket pris av dem ni delar ut skulle du vilja vinna?

Cyklarna är bra, men jag vill ändå helst ha en espressomaskin. Fast som kalasgeneral får jag förstås inte vara med och tävla. Dessutom vet jag alla rätta svar.

Relaterat innehåll
Visa/dölj innehåll