22 februari 2018

Det filas, målas och karvas - och så pratas det såklart om Harry Potter. När vi träffar en av LiU:s många studentföreningar, Liute Magiskt, står trollstavsmakeri på schemat.

    Video

 

Lisa Larsson, ordförande i föreningen Liute Magiskt, beskriver det som att det sprakade till inombords, när hon i 12-årsåldern såg sin första Harry Potterfilm - Harry Potter och halvblodsprinsen. Då hade hon redan läst igenom alla böcker, och sedan dess har Harry Potter och hans värld varit en stor del av hennes liv. Hösten 2017 påbörjade hon sin utbildning till högstadielärare vid Linköpings universitet, och under nollningsveckan berättade en fadder för henne om föreningen. Det dröjde inte länge innan Lisa själv var ordförande.

En bild på Harry Potter som håller sin trollstav i handen. Foto: Catherine Lane– Hade det inte funnits någon Harry Potter-förening så hade jag startat en själv, säger hon. 

Föreningen Liute Magiskt har idag ett 70-tal medlemmar, som alla är hängivna Harry Potter-fans. I sin roll som ordförande styr Lisa Larsson upp olika aktiviteter som till exempel quiz, filmkvällar och trollstavsmakeri. När vi träffar föreningen har ett 15-tal medlemmar samlats för att göra sina egna trollstavar. 

– Jag tycker man ska använda sig av trä, och att man ska tänka på att göra trollstaven personlig, med fina färger och egna idéer. Man ska också anpassa längden så att den känns bra i handen.

Trollstavarna är bland annat tänkta att användas vid den sorteringsceremoni som föreningen årligen anordnar, där gästerna, precis som i Harry Potter-filmerna, delas in i olika elevhem.

Lisa Larsson, ordförande i föreningen Liute Magiskt, håller en trollstav i handen. Foto: Helena Jalkner– Det är en väldigt populär sittning, och många tar på sina egna elevhems-utstyrslar. Innan man kommer in på sittningen får man göra ett test, och blir sedan sorterad till sitt elevhem. Sedan får man sitta med andra från samma elevhem och äta, umgås och anta olika utmaningar, säger Lisa Larsson.

Fredrik Ekström går kandidatprogrammet i kognitionsvetenskap, och är evenemangsansvarig i föreningen. Han sökte sig till föreningen när den startade för några år sedan, och har varit ett Harry Potter-fan sedan han var barn.

Fredrik Ekström, medlem i Liute Magiskt håller i sin trollstav. Foto: Helena Jalkner– Jag läste den första boken när jag var i tioårsåldern, och det har varit en stor del av min uppväxt. Med åren har det fallit bort lite grand, eftersom jag har många andra saker att tänka på, och inte längre kan ligga och läsa böcker hela dagarna, säger han.

Fredrik Ekströms favoritkaraktär i Harry Potter är Ginny Weasly. 

– Det känns som att hon utvecklades mycket som karaktär, från det att hon introducerades, till den sista boken. Även om det finns andra karaktärer som också utvecklas, så var det var hennes jag fastnade för först som barn, säger han.

 

Sex färdiga trollstavar ligger på ett bord

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.