14 december 2020

I år skulle Filosofiska fakultetens hedersdoktorer Tage Danielsson och EWK (Evert Karlsson) ha fyllt 90 respektive 100 år. Det firas genom att Sällskapet Tage Danielssons vänner och EWK-sällskapet tillsammans arrangerar en afton med underhållning i Tages och EWKs anda.

Kunsskapens äpple, illustration

Tid och plats

27 november kl 18.30 i Katedralskolans aula (här gick Tage Danielsson i skolan)

Program

EWK möter Tage - Tankar inför det taskigas fortbestånd

Programmet består av tre olika programpunkter som kommer varvas under ca en timme. Texter av Tage Danielsson läses upp och bilder av EWK visas och så blir det jukebox, någon i publiken väljer en bild av EWK och en orkester ledd av Bruno Andersson spelar upp en Tage-låt. Dessutom spelas guldkorn ur Tages revyer upp.

Biljetter

Biljetter säljs via biljettkiosken.se samt Skådebanan, 150 kr + serviceavgift (TDV- och EWK-medlemmar 100 kr + serviceavgift)

Hedersdoktorerna

Tage Danielsson blev hedersdoktor vid Filosofiska fakulteten 1980 ”för sina mångsidiga och ofta nybildande insatser inom opera, teater, film, revy och litteratur… Den mångsidighet och begåvning med vilken han nyttjar och berikar det svenska språkets uttrycksmedel är ett konstnärskap på hög nivå.” (Ur Skrift utgiven till professorsinstallation och doktorspromotion, 1980)

1999 utsågs EWK till hedersdoktor ”för sina teckningar av politiker och det politiska livet och hans starka konstnärliga och politiska integritet gjorde honom både fruktad och uppskattad. På ett mycket personligt sätt utvecklade han den politiska teckningen och skildrade såväl politiska händelser i Sverige som i världen. Han har också mycket tidigt uppmärksammat världens miljöförstöring…” (Ur Promotionsfesten 1999)

Mer om föreningarna

http://tagesvanner.se/index.html

https://ewk.se

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.