Installationsföreläsningar inom humaniora och samhällsvetenskap

Från vetenskapsfilosofi till kulturarv och migration. Repertoaren är bred när Institutionen för kultur och samhälles (IKOS) nya professorer föreläser under hösten. Föreläsningarna är öppna för allmänheten.

Bildkollage till IKOS installationsföreläsningar. Harald Wiltsche, Bodil Axelsson och Claudia Tazreiter. Harald Wiltsche, Bodil Axelsson och Claudia Tazreiter.

Nyfiken på forskning inom humaniora och samhällsvetenskap? Från och med hösten 2021 startar IKOS öppna föreläsningar med institutionens nya professorer där de berättar mer om sitt ämne och sin forskning. Installationsföreläsningarna en del av professorernas installation i sina nya ämbeten.Porträttbild av Jesper Olsson framför vit vägg.Jesper Olsson.

– Vid IKOS bedriver vi skarp och viktig forskning inom en rad områden – om allt från migration och åldrande till patent, poesi och AI. Det här blir ett tillfälle att berätta om denna mångfasetterade verksamhet och visa hur humaniora och samhällsvetenskaper både ger svar på akuta samhälleliga frågor och genom sin kunskapsbildning öppnar för nya perspektiv på världen. Installationsföreläsningarna är öppna för alla och de blir en chans att ställa frågor och inleda samtal med institutionens nya professorer, säger Jesper Olsson, proprefekt för forskning vid IKOS.

Från filosofi till kulturarv och migration

Höstens föreläsningar bjuder på en bredd av ämnen. Harald Wiltsche, professor i filosofi, fokuserar på vetenskapskultur och det sviktande förtroendet för vetenskapen, Bodil Axelsson, professor i kulturarv, pratar om museer och digitaliseringen av kulturarv och Claudia Tazreiter, professor i etnicitet och migration, pratar om migration, gränser och en framtid vi alla delar.

Höstens program

Lifeworld and Science

Med Harald Wiltsche, professor i filosofi.

Tid: 27 oktober, klockan 15.00-17.00

Föreläsningen hålls på engelska.

Museer och digitaliseringens kulturarv

Med Bodil Axelsson, professor i kulturarv.

Tid: 10 november, klockan 15.00-17.00

Föreläsningen hålls på svenska.

Human migrations, ‘more-than-human’ borders and thinking about shared futures

Med Claudia Tazreiter, professor i etnicitet och migration.

Tid: 24 november, klockan 15.00-17.00

Föreläsningen hålls på engelska.

Läs mer och anmäl digVisa/dölj innehåll

Mer om IKOSVisa/dölj innehåll