02 december 2019

Det är inte så dumt att få en extra slant i kassan. Sex studentföreningar fick under hösten del av LiU:s kulturstöd. För LiU-bandet innebar det en möjlighet att spela in ett jazzigt album i en proffsstudio.

LiU-bandet spelar på Teamdagarna på universitetet

Universitets kulturstöd går till studentföreningar och fritidsprojekt som berikar studentlivet. Nyligen fick sex föreningar bidrag. Och det är rejäl bredd på deras verksamheter och de sysslar med allt från vattensport till dans, musik och inspiration för unga kvinnors möjligheter att ta sig fram i näringslivet.

– För oss var det fantastiskt att få 15 000 kronor av universitetet, säger Viktoria Jägervall, läkarstudent, pianist och sångerska i LiU-bandet med jazz, blues och funk på repertoaren.

– Det blev ett extatiskt bandmöte efter det att vi fått reda på att vi fått kulturstöd och insåg att vi kunde finansierade inspelningen av ett album i en proffsstudio.

Nu har ni släppt en julsingel på Spotify. Vad blir det härnäst?
– Det blir ett helt album med jazzmusik som vi själva komponerat. Sju låtar med klassisk swingjazz och modern frijazz. Förhoppningsvis blir det klart så vi kan släppa det i april, säger Viktoria Jägervall som också är ordförande i föreningen LiU-bandet.

Som alltid kommer studenter och går allteftersom de tar examen. Det här läsåret har LiU-bandet sju medlemmar som spelar bas, gitarr, trummor, trumpet, saxofon och piano. Två sångerskor står också på scen.
När de inte spelar jazz läser de till läkare, lärare, civilingenjörer i maskinteknik respektive design- och produktutveckling samt till högskoleingenjör i maskinteknik.

Spelning på Babettes i Linköping

– Vem som helst som läser på LiU är välkomna att pröva på att spela i bandet. Och man behöver inte vara ”proffs” för att få vara med, säger Viktoria Jägervall (sångerska t h i bild).

LiU-bandet har funnits i fyra år och du har varit med i två år. Häftigaste spelningen hittills?
– Hm. Senast spelade vi på Babettes i Linköping. Det var smockfullt och 130 i publiken.
– Men att få spela in ett helt album i en proffsstudio slår nog allt. Vi fick bekräftelse på att vi är bra, det var supercoolt!

Foto: privat, understa bilden Agnes Sjöstrand.


De här fick kulturstöd vid höstens utdelning:

LiU Water and wind

Dance Machine

Linwin

SKÖN

LitHösen

LiU-bandet

Mer om LiU:s kulturstöd

 

Lyssna på LiU-bandets jullåt (Spotity)


Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.