Julstämning även i år

Det blir en annorlunda musikjul vid Linköpings universitet i år. Inga Luciatåg, inga julkonserter. Men passande nog släpps i dagarna Julstämning, en julskiva med de tre körerna inom Musik vid Liu.

LiU-skiva Julstämning

Det är Linköpings studentsångare, Den akademiska damkören Linnea och Östgöta kammarkör som under året spelat in skivan under ledning av dirigenterna Christina Hörnell och Merete Ellegaard.

– Förutsättningarna har ju varit speciella på grund av pandemin men vi har klarat av inspelningarna på ett coronasäkert sätt. Och det känns förstås extra roligt att vi kan ge ut skivan just i år när alla konserter är inställda inför julen, säger Christina Hörnell, director musices vid Musik vid LiU.

Roligt och utvecklande

Hon är intitiativtagare till skivan och hoppas på fler framöver.
– Det är både roligt och utvecklande för körerna att spela in musik på skiva. Körerna får ett konkret mål och arbetssättet kräver kvalitet i musicerandet. Dessutom är en skiva ett tidsdokument som berättar om hur en ensemble låter vid en viss tidpunkt. Jag hoppas till exempel på att vi kan kunna ge ut en skiva 2022, när Studentsångarna firar 50-årsjubileum. Vi håller på och gräver i arkiv och lyssnar på gamla inspelningar, de lät inte likadant då som idag och varje tid har sin charm och sitt uttryck. Så körernas nya skiva Julstämning blir som ett ljudande vykort från 2020.

Julstämning innehåller blandad julmusik, med både välkända och nyskrivna kompositioner.
– Tanken är att de som lyssnar både ska känna igen sig men också utmanas i sitt lyssnande och nyfiket vilja gå vidare, säger Christina Hörnell.

Har du själv någon favoritlåt på skivan?
– Njae. Kombinationen av stycken blir mitt favoriturval. Det känns roligt att få bjuda på färsk julmusik till årets julmiddag eller vilostunden framför brasan.

Skivan kommer senare läggas ut på Spotify.

Mer informationVisa/dölj innehåll