Nöjd general efter årets kalas

– Jag är jätteglad! Det är en lättnad att det har gått så otroligt bra. Det är alltid nervöst innan, man funderar på om folk kommer att stanna kvar, vad de tycker om artisterna och om budgeten kommer att hållas, säger Hampus Back, kalasgeneral.

Kalasmottagningen 2018

Orkester spelar på scenDet är en trött men nöjd Hampus Back som nås på telefon. Klockan är nio på förmiddagen dagen efter Kalasmottagningen 2018, och han har ännu inte fått någon sömn. Det har varit en hektisk tid att som kalasgeneral få allt att gå enligt plan, och planeringen har varit omfattande.

– Jag tycker att det blev superlyckat, och är jättenöjd, säger han. 

Det var för 14:e året i rad som Kalasmottagningen hölls i Saab arena. Evenemanget är tänkt att vara ett startskott för de nya studenterna vid Linköpings universitet. Förutom en förenings- och företagsmässa där studentföreningar, organisationer, kommuner och företag i länet slogs om studenternas uppmärksamhet, kunde besökarna ta del av ett uteområde med mat- och dryckestält samt uppträdanden från universitetets studentorkestrar, körer och band. 

Studenter kör varandra i en skottkärra– Vi hade jobbat mycket med just uteområdet. I år hade vi två åkattraktioner, bland annat en radiobilsbana. Dessutom hade vi flera uppblåsbara aktiviteter, som en hinderbana, en fotbollsarena och en gladatorrink. Vi hade också flera foodtrucks på plats och mycket bänkar. I år hade vi också otroligt tur med vädret, och det var många som bara satt länge utomhus och drack och åt.

Än har man inte hunnit med att räkna exakt hur många besökare som kom till årets Kalasmottagning, men Hampus Back känsla är att man kan ha slagit besöksrekord. 

Mingel på Kalasmottagningen– Andra år har det varit vanligt att de personer som kommit på dagen, sedan har valt att åka därifrån sen eftermiddag, eller att folk har valt att enbart komma till mottagningen fram emot kvällen. I år var det ett tight schema, och folk lämnade inte stället, utan de som kom tidigt valde att sedan stanna till sent på natten. Vi har delat ut totalt 8000 biljetter, de nya studenterna har som vanligt fått varsin fribiljett som välkomstpresent från universitetet. Sedan om alla kom eller inte är svårt att avgöra, säger han.

Timbuktu på scen
Dragplåster till årets Kalasmottagning var artisterna Timbuktu och Norrköpingssonen Markus Krunegård, som sent på kvällen tog plats på scen.
 
– Det kändes roligt att ha med en lokal artist som Markus Krunegård, och Timbuktu är fantastisk. De var båda jättebra att samarbeta med, och de bidrog säkert också till att folk drogs till arenan, säger Hampus Back.

 

Video

 

Foto: Göran Billeson 

Studenter tar kort i en photoboot
Ballongmakeri

Publik framför scen Helen Dannetun, rektor vid Linköpings universitet Markus Krunegård på scenSenaste nytt från LiU