Studenternas katapulttävling blev en rysare

Det var jämnt i toppen när runt tvåhundra studenter samlades utanför Kårallen på Campus Valla för att göra upp i den årliga katapulttävlingen.

Anna Nilsen

Katapulterna konstrueras och tillverkas i kursen Ingenjören och CAD-verktyget (eller ”katapultkursen”), som ingår i högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik och civilingenjörsprogrammen i maskinteknik samt energi – miljö – management. Tanken med kursen är att studenterna ska träna sig i att tänka kreativt utifrån kraven på en produkt. Kursen avslutas alltid med en tävling framåt slutet av december. Man behöver inte delta i tävlingen för att få sina poäng, men de allra flesta vill vara med.

Exakta avstånd till de tre uppsatta målen fick studenterna veta strax före tävlingen och då gällde det att kunna ställa in kastmaskinerna rätt. Några lag i taget turades om att skjuta medan andra värmde sig med glögg och pepparkakor eller stod i kö för att rapportera in resultat.

– Jag är spänd av förväntan, vi har några riktigt bra exemplar i år, sade kursansvarig Peter Hallberg innan tävlingen drog i gång.

Ja, det var faktiskt så jämnt i toppen att någon vinnare inte kunde koras på plats. Efter extra kontroller stod det dock klart att lag Smällkaramell med studenterna Alexander Eklund, Hadi Alemi, Max Björnfot och Niclas Johansson på maskiningenjörsprogrammet hade vunnit årets katapulttävling.

Fler bilder från tävlingen

Anna Nilsen
Anna Nilsen
Anna Nilsen
Studenter med katapulter i snö
Anna Nilsen

Katapultkursen är del av en förnyad ingenjörsutbildning

Programmen för dig som vill konstruera katapulter

Kontakt

Senaste nytt från LiU