24 november 2017

Poesi, musik, forskning, skapande och berättande. 17-19 november hålls Drivhuset- en klimatfestival över gränserna i Norrköping. Syftet är att belysa klimatfrågan från olika perspektiv genom olika aktörer.

- Vi vill visa att klimatfrågan kan tolkas på olika sätt. Från forskningssidan belyser den vi genom forskning, medan en konstnär belyser på ett helt annat sätt, till exempel genom att måla, skriva poesi eller skapa musik, säger Emelie Fälton, doktorand i miljövetenskap vid Linköpings universitet.

Gratisfestivalen kommer att utgå från Värmekyrkan med omnejd, men aktiviteter kommer också att äga rum på Campus Norrköping, eller i lokaler i närheten. Bland annat kommer man att ha en liverapportering från klimatmötet i Bonn, där en av LiU:s professorer deltar, och det kommer att vara en hel del konserter kvällstid under fredagen och lördagen. En annan programpunkt är den föreläsning en psykolog kommer att hålla om klimatångest.

- Många lever med vetskapen om att det finns klimatproblem idag och att det kan bli värre framöver. Psykologen ska berätta om hur man kan agera och rädda världen trots sin ångest.

Klimatångesten är något Emelie Fälton själv kan känna av. 

- Jag kan fundera kring huruvida jag gör tillräckligt eller inte, och om jag gör rätt val i min vardag, men lite ångest tror jag är bra för att drivas framåt, säger hon. 

Det här är första året som klimatfestivalen hålls, men om allt faller väl ut är det ingen omöjlighet att den dyker upp igen nästa år. 

- Det blir en möjlighet för oss att samverka med andra aktörer, och visa att det inte bara är forskare som äger klimatfrågan, utan att andra aktörer också ska få synas och höras. Vi vill inte bara att besökarna ska lära sig mer, utan också att de ska få inspiration och idéer.

Festivalen ingår i Norrköpings kommuns Globala veckor och Framtidsvecka.  

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.