Klimatfestival över gränserna

Poesi, musik, forskning, skapande och berättande. 17-19 november hålls Drivhuset- en klimatfestival över gränserna i Norrköping. Syftet är att belysa klimatfrågan från olika perspektiv genom olika aktörer.

- Vi vill visa att klimatfrågan kan tolkas på olika sätt. Från forskningssidan belyser den vi genom forskning, medan en konstnär belyser på ett helt annat sätt, till exempel genom att måla, skriva poesi eller skapa musik, säger Emelie Fälton, doktorand i miljövetenskap vid Linköpings universitet.

Gratisfestivalen kommer att utgå från Värmekyrkan med omnejd, men aktiviteter kommer också att äga rum på Campus Norrköping, eller i lokaler i närheten. Bland annat kommer man att ha en liverapportering från klimatmötet i Bonn, där en av LiU:s professorer deltar, och det kommer att vara en hel del konserter kvällstid under fredagen och lördagen. En annan programpunkt är den föreläsning en psykolog kommer att hålla om klimatångest.

- Många lever med vetskapen om att det finns klimatproblem idag och att det kan bli värre framöver. Psykologen ska berätta om hur man kan agera och rädda världen trots sin ångest.

Klimatångesten är något Emelie Fälton själv kan känna av. 

- Jag kan fundera kring huruvida jag gör tillräckligt eller inte, och om jag gör rätt val i min vardag, men lite ångest tror jag är bra för att drivas framåt, säger hon. 

Det här är första året som klimatfestivalen hålls, men om allt faller väl ut är det ingen omöjlighet att den dyker upp igen nästa år. 

- Det blir en möjlighet för oss att samverka med andra aktörer, och visa att det inte bara är forskare som äger klimatfrågan, utan att andra aktörer också ska få synas och höras. Vi vill inte bara att besökarna ska lära sig mer, utan också att de ska få inspiration och idéer.

Festivalen ingår i Norrköpings kommuns Globala veckor och Framtidsvecka.  

Senaste nytt från LiU