Kvinnliga tonsättare vidgar Studentsångarnas repertoar

För andra gången vill Linköpings Studentsångare uppmärksamma kvinnliga tonsättare genom sin tävling Composition Award. Den första kompositionstävlingen 2016 engagerade kvinnliga kompositörer långt utanför Sveriges gränser.

Foto Peter Holgersson ABDen traditionella repertoaren för manskörer bygger i stort sett bara på verk av manliga tonsättare. Det ville Linköpings Studentsångare ändra på och 2016 utlyste de den första omgången av Composition Award.
Idén med tävlingen är att inspirera kvinnliga tonsättare att skriva ny musik för manskör. Reglerna för Composition Award stipulerar bland annat ett verk på tre till fem minuter, texter på engelska, tyska, franska eller latin och som är skrivna av kvinnliga författare och poeter. Verken bedöms av en internationellt sammansatt jury.

190524 Christina Hörnell under Akademisk Festkonsert under Akademisk Högtid i Louis de Geer den 24 maj 2019 i Norrköping.  Foto: Peter Holgersson AB Foto Peter Holgersson AB– Det var riktigt häftigt att se att tävlingen engagerade så många kvinnliga kompositörer över hela världen. Det är ett kvitto på att det finns en efterfrågan, inte bara från oss som manskör efter kvinnliga kompositörer, utan också vice versa. Nu hoppas vi att 2020 års upplaga får minst lika stort genomslag, säger Christina Hörnell, director musices vid Linköpings universitet och dirigent för Linköpings Studentsångare.

– Vi värnar om våra traditioner, samtidigt som vi vill utmana, utveckla och modernisera repertoaren och oss själva som manskör. Kvinnliga tonsättare kan tillföra nya perspektiv och klanger till manskörssången. Detta bidrar i sin tur till vår ambition att hålla riktigt hög kvalitet på vårt musicerande, säger hon.

2016 blev Cecilia Damström från Finland den kompositör som tillslut segrade med sitt verk "At Teasdale's". På andra plats kom Maria Löfberg från Sverige med kompositionen “Sing!” och på tredje plats Laura Stevens från Sydafrika med verket ”The way we go”.
Genom Linköpings Studentsångares tävling blev tonsättarna också allmänt uppmärksammade för sina nyskapande verk.

Nu är det alltså dags för körens andra upplaga av Composition Award. Tävlingsbidragen ska vara inne den första december och finalisterna presenteras i samband med den internationella kvinnodagen 2020. Vilken tonsättare som slutligen tar hem utmärkelsen, äran och 50 000 kronor avslöjas under studentsångarnas finalkonsert i april.

Läs mer om Composition Award 2020