01 oktober 2018

Hur stoppar man en handbollsplan i ett snapsglas? Hur påverkas celler av nanopartiklar? På Vetenskapsdagen den 4 oktober kommer forskare från Teknisk fakultet att inspirera högstadie- och gymnasielärare, som till och med kan få bygga en egen kvantdator.

Foto Thor BalkhedDet är i år tredje gången som skolsamverkan vid Teknisk fakultet arrangerar Vetenskapsdagen. Den har kommit att bli en årlig inspirationsdag för lärare i fysik, kemi, biologi, naturvetenskap, matematik, teknik och datavetenskap på gymnasie- och högstadienivå och den arrangeras alltid under den första veckan i oktober.

I år deltar ungefär 150 lärare och precis som tidigare år kan de under välja mellan tio sessioner, fem på förmiddagen och fem på eftermiddagen. Och innehållet är brett – i år handlar det om materialvetenskap, etologi, kryptopengar eller 3D-kameror för självkörande bilar – för att nu ta några exempel. På programmet står också en rundvandring i fyra av universitetets optiklaboratorier.

- Vetenskapsdagen är en del av Länsstudiedagen. Vi vill i första hand inspirera lärarna och skapa tillfällen till möten med våra forskare, det är alltså ingen direkt fortbildningsdag, säger Lasse Alfredson, ordförande för nämnden för skolsamverkan vid Tekniska fakulteten.
- Vi hoppas kunna stimulera lärarna i deras undervisning. I förlängningen hoppas vi också på att elevernas intresse för våra ämnen stärks.

I år får lärarna möta 23 forskare som kommer att berätta om sina olika områden och ta upp aktuell forskning.
Dagen avslutas med en gemensam session under rubriken ”Digitaliseringen förändrar allt - vad innebär det för oss?”

Mer information om Vetenskapsdagen och program den 4 oktober


Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.