Lärarinspiration på Vetenskapsdagen 2018

Hur stoppar man en handbollsplan i ett snapsglas? Hur påverkas celler av nanopartiklar? På Vetenskapsdagen den 4 oktober kommer forskare från Teknisk fakultet att inspirera högstadie- och gymnasielärare, som till och med kan få bygga en egen kvantdator.

Foto Thor BalkhedDet är i år tredje gången som skolsamverkan vid Teknisk fakultet arrangerar Vetenskapsdagen. Den har kommit att bli en årlig inspirationsdag för lärare i fysik, kemi, biologi, naturvetenskap, matematik, teknik och datavetenskap på gymnasie- och högstadienivå och den arrangeras alltid under den första veckan i oktober.

I år deltar ungefär 150 lärare och precis som tidigare år kan de under välja mellan tio sessioner, fem på förmiddagen och fem på eftermiddagen. Och innehållet är brett – i år handlar det om materialvetenskap, etologi, kryptopengar eller 3D-kameror för självkörande bilar – för att nu ta några exempel. På programmet står också en rundvandring i fyra av universitetets optiklaboratorier.

- Vetenskapsdagen är en del av Länsstudiedagen. Vi vill i första hand inspirera lärarna och skapa tillfällen till möten med våra forskare, det är alltså ingen direkt fortbildningsdag, säger Lasse Alfredson, ordförande för nämnden för skolsamverkan vid Tekniska fakulteten.
- Vi hoppas kunna stimulera lärarna i deras undervisning. I förlängningen hoppas vi också på att elevernas intresse för våra ämnen stärks.

I år får lärarna möta 23 forskare som kommer att berätta om sina olika områden och ta upp aktuell forskning.
Dagen avslutas med en gemensam session under rubriken ”Digitaliseringen förändrar allt - vad innebär det för oss?”

Mer information om Vetenskapsdagen och program den 4 oktober


Senaste nytt från LiU