LiU-robotar i uppmärksammat fotoprojekt

LiU-studenten och robotutvecklaren Fredrik Löfgren och hans fotbollsspelande robotar tar plats i årets mest uppmärksammade fotoprojekt – en bok och en utställning på temat ”Last night in Sweden”.

Fredrik Löfgren och fotbollsspelande robotar.

Drygt hundra av landets bästa dokumentärfotografer skildrar vad som händer under kvällar i Sverige. Bilderna visar ett Sverige långt ifrån tidningarnas förstasidor. Här får i stället vardagen kliva fram i rampljuset. Industriarbetare på kvällspasset, danskryssning på Östersjön, lägenhetsvisning i Stockholm, förlossning på BB, asylboende i Fagersta, Sveriges ensligaste by men också festande på Stureplan.

Och mitt i allt detta alltså även de fotbollsspelande robotarna och deras ”tränare” i ett labb på Linköpings universitet en måndagskväll. ”Det häftigaste med robotar är att väcka liv i dem. Att man kan lära dem saker och att de själva lär sig saker genom att titta på andra”, säger Fredrik Löfgren i boken.

Projektet kan ses som ett svar på president Donald Trumps tal i februari då han varnade för att ta emot människor från andra delar av världen. ”Look what happened last night in Sweden” sa han efter att ha sett en dokumentär på amerikanska tv-bolaget Fox News och tolkat det som att Sverige var utsatt för en terrorattack. Projektet tog ytterligare fart efter det verkliga terrordådet på Drottninggatan – en attack på det fria och öppna samhälle som kännetecknat Sverige under lång tid.

– Alla inblandade tycker att det är viktigt att ge en mer rättvisande bild av Sverige, utan att för den skull försköna eller förringa de svårigheter och problem vi har att leva med. Ett av syftena med projektet är att vara en motvikt till de krafter som försöker splittra människor och skapa rädsla och konflikter, säger bokförläggaren Jeppe Wikström som är en av initiativtagarna.

Boken släpptes den 14 september, samtidigt som en utställning öppnade på Fotografiska i Stockholm. De första exemplaren av boken skickades till president Trump, alla medlemmar av den amerikanska kongressen samt alla ledamöter i EU-parlamentet.

Foto: Jeppe Gustafsson