Linnea på turné med ett uruppförande

Den 12:e april framför Den akademiska kören Linnea för första gången Vidkänning, av den finlandssvenska kompositören Cecilia Damström. I tre konserter får publiken lyssna till ett verk som pendlar mellan dramatik och hopp.

Akademisk festkonsert 2006
Konsert & Kongress
Hans Lundgren
Linköpings Akademiska Orkester
Linnea, Chorus Lin, Lihkören Foto Peter ModinDen första konserten av tre hålls i S:t Hans kyrka i Ekholmen i Linköping och det blir då som Cecilia Damströms nya verk Vidkänning uruppförs.
Verket består av fyra delar: Ljus, Ingenting, Hjärteblad och Drömmen och är en tonsättning av texter av den finlandssvenska författaren och poeten Henrika Ringbom.

”Mitt språk var tystnaden, redan innan jag kände orden/ – Ingenting.”
Cecilia Damströms (bilden th) musik återspeglar den dramatik, hopp och utsatthet som Henrika Ringblom ofta förmedlar i sin lyrik och som nu den Akademiska damkören Linneas fyrtiotal sångare i sin tur förkroppsligar.

Uruppförandet i S:t Hans kyrka den 12:e april kl 19.00 följs av ytterligare två konserter: dels den 13 april i en av Östergötlands största medeltida kyrka i Åtvidaberg kl 18.00, dels den 15 april i Vårdsnäs kyrka kl 19.00. Inträdet är gratis.

Förutom verket Vidkänning får konsertpubliken lyssna till några andra körverk som Linnea har på sin repertoar.

Det är inte först gången som LiU:s körer framför uruppförande av Cecilia Damströms musik. Hon utsågs 2016 till pristagare för Linköpings Studentsångares då nyinstiftade Composition Award, en kompositionstävling för kvinnliga tonsättare av musik för manskör. I samband med det framfördes hennes verk At Teasdale´s.
Kompositören Cecilia Damström är väl känd inom körvärlden. Hon väver in såväl poesi som dagens samhällsproblem – just nu skriver hon ett stycke där klimatförändringar.

Universitetets damkör Linnea grundades 1977. Sedan 2009 leds kören av Merete Ellegaard, biträdande director musices vid LiU.