Det var våren 1973 som, den då 28-årige studenten, Leif Holm drog igång en orkester för, och med, studenter på Linköpings Tekniska Högskola, med anledning av att en Studentorkesterfestival skulle hållas i staden. Orkestern bestod då av tio personer, en siffra som idag har stigit till omkring 50.
- Spelglädjen är roligast, och alla kan vara med. En del som gått med har aldrig tidigare hållit i det instrument de ska spela. Det har blivit som den familj man inte visste att man behövde, säger Nina Jensen, trombonist och jubelgeneral.
Det som kännetecknar orkestern, är att det inte är en orkester i den traditionella bemärkelsen, utan där finns inslag av allt från gyckel till balett.
Nina Jensen och Sandra Strömstedt- Det går nästan att inte förklara om man inte sett oss. Jag tror inte ens att vi som spelar alltid förstår vad som händer. Våra framträdanden är annorlunda gång från gång, beroende på vilket humör som orkestern är på.
Orkestern har i genomsnitt två spelningar i månaden. Mest hektiskt är det under nolle-P, med en eller två spelningar dagligen under en vecka för att rekrytera nya medlemmar. De har också standardspelningar som under Blodomloppet, Bergadagarna och Draget, och så kallade kvartsspelningar då de oannonserade kommer in på en sittning för att spela en kvart, och sedan avlägsna sig lika snabbt som de kom.
- Jag är alltid supernervös innan en sådan spelning och undrar över vilken reaktion vi kommer att få. Under första låten brukar folk se vettskrämda ut, under andra låten ser det ut som att de tycker att det är lite kul, och vid tredje låten så står folk på borden, säger Sandra Strömstedt, klarinettist och ordförande i föreningen.
Det är en salig blandning av människor i orkestern, förutom studenter så finns det också några gamla orkesterdeltagare med, som inte längre är en del av universitetsvärlden. Erfarenhetsmässigt är det också stor spridning, från nybörjare, till mer skolade musiker. Det finns inga direkta krav för att gå med, även om man gärna ser att den som söker har ett eget instrument, och ändå någon form av musikalisk erfarenhet
- Vi uppmuntrar till att hellre spela starkt än att spela rätt. Bara för att någon har utbildat sig på musikhögskola innebär det inte att den automatiskt får spela solo, utan det kan istället bli den som spelar på en cykelpump som får göra det.
Den tighta sammanhållningen i orkestern är en anledning till spelglädjen.
- Vi är mycket samspelta. Det är lite mer av en show när vi uppträder, och det som lockade mig är just att det är lite spexigt, säger Sandra Strömstedt.
Nu är det full fokus på att repetera så att allt sitter där det ska när det är dags för jubileumskonserten.
- Musikaliskt är vi riktigt duktiga just nu, och kommer att kunna leverera en mycket bra konsert, säger Nina Jensen.
Mer info om biljetter och jubileumsspelningen hittar du här