Samuel Blomqvist. Foto JOHAN F F Samuel och den andra grundaren till spelbolaget Beartwigs, Björn Detterfelt, gick i samma klass när de studerade vid LiU.
– Vi hade inte riktigt börjat snacka med varandra förrän vi gick på årets första Liu Game Jam. Efter det gick några från klassen ihop för att utveckla en spelidé efter temat för helgens Game Jam. Jag hade programmerat max 100 rader Python-kod vi det här laget så jag hade ingen aning om hur man gjorde spel. Däremot hade Björn gjort många spel sen innan.
Samuel började ritade och kom med idéer, som Björn skissade upp de tekniska lösningarna för.
– Han programmerade och delegerade uppgifter till alla i gruppen. Efter att vi skapat och visat upp ett rätt så imponerande resultat så insåg vi att det gick smidigt att jobba ihop. Så jag pitchade in till Björn att vi borde skapa något större och coolare än vad man kan göra på ett game jam och han tyckte att det lät najs.
Startade aktiebolag
Sagt och gjort. De började bygga spelet Farkeep vid sidan av studierna. När de hade tagit examen startade de ett aktiebolag år 2020, mitt i pandemin, och de började utföra konsultjobb genom företaget.
– Vi konsultade för att dra in pengar, och sen när vi hade bra mängd, i somras, drog vi igång på heltid med spelutvecklingen. Vi anställde en grafiker som piffade till grafiken, och så hyrde vi in en ljud- och musik-producent. Nu har vi något som vi är väldigt stolta över och som vi ska visa upp.
Företaget heter Beartwigs - varför valde ni det namnet?
– Vi skulle ställa ut en väldigt tidig version av Farkeep på Liu Game Conference under 2018 och till det här behövde vi ett namn. Jag minns att vi satt på Lysator och fyllde i formuläret. När det kom till namnet så tänkte jag bara "Björnqvist" (Björn Detterfelt + Samuel Blomqvist). Det var mest som ett skämt som vi tänkte att vänner skulle tycka var komiskt, då det var uppenbart för dem var namnet kom ifrån. För att göra det lite svårare att lista ut översatte vi det till engelska: Beartwigs.
Vad har du för tips till unga spelutvecklare?
– Om du har svårt att få saker gjort, känner dig odisciplinerad eller bara osäker på om det du skapar är tillräckligt bra: skapa ett team tillsammans med en eller flera personer som har minst lika stort intresse av resultatet som du. I sådana här sammanhang behöver man ofta kompromissa med sin originalidé för att släppa in de andra, men i 99 procent av gångerna leder det till någonting som är markant bättre än originalidén. Hur du träffar dessa potentiella team-medlemmar är en utmaning i sig, men det bästa sättet att öka dina chanser är att vara aktiv i community:n och prata om din idé.
LiU Game Conference är en årlig spelmässa som gästas av stora namn inom spelindustrin, från hela världen. I år kommer mässan att vara 25 november i Ebbepark, Linköping.