Brett område
Sedan 2017 har en forskargrupp vid LiU intresserat sig för det som kallas sports analytics och sedan några år tillbaka ges även ämnet som en fristående sexpoängskurs. Gruppen leds av Patrick Lambrix och hans kollega Niklas Carlsson, professor respektive biträdande professor på institutionen för datavetenskap, IDA.
Datadriven analys och visualisering är ett område som växer så det knakar inom sportens värld. Bild från ett visualiseringsprogram som visar skott mot mål i en ishockeymatch och som kan hjälpa målvakter hur motståndarna agerar.
- Det är ett brett område som handlar om att använda data för att få insikter. Insikter som kan handla om spelet i stort och om enskilda spelare. Men det kan också handla om biljettförsäljning, hur fans engagerar sig med mera. De kommersiella bitarna har dock inte fått så stor genomslagskraft i Sverige än, säger Patrick Lambrix.
Fotbollen är den idrott som kommit längst inom området. Men utvecklingen inom ishockeyn går snabbt. I dag analyseras i stort sett allt som händer ute på isen hos elitklubbarna. Alla skott, alla passningar, alla tacklingar – allting lagras och den datan används för att analysera och hitta förbättringsområden.
- Att det är ett viktigt område inom hockeyn visade sig nyligen när Färjestad vann SM-guld och deras general manager lyfte fram värvningen av analytikern Erik Wilderoth (som även kommer att medverka på LINHAC) som en mycket viktig del i framgången, säger Patrick Lambrix.
Samarbetar med LHC
Han och Niklas Carlsson är båda stora hockeyentusiaster. Duon har sedan i slutet av 2017 samarbetat med Linköping HC och tagit fram analysverktyg till främst klubbens målvaktstränare Mikael Vernblom. Trion har under även ett drygt år arbetat med den första upplagan av konferensen LINHAC (Linköping Hockey Analytics Conference).
Konferensen, som är en blandning av en akademisk konferens och ett branschkonvent, kommer att äga rum den 6-8 juni. Enligt Patrick Lambrix blir LINHAC den största konferensen i världen inom hockey analytics och den första inom området i Europa.
- Dessutom blir LINHAC den första konferensen i världen som tar ett helhetsgrepp inom hockey analytics.
Mikael Vernblom, målvaktstränare i LHC, är gästföreläsare vid LiU och medarrangör till LINHAC. Arrangörerna hade hoppats på ett fysiskt event 2022. Men covidläget var länge för osäkert, så under premiäråret blir konferensen digital.
Tre eftermiddagar och kvällar bjuder på ett intensivt schema. Den hetaste forskningen inom området presenteras. Utöver forskare från Kanada och Tyskland kommer Patrick Lambrix och Niklas Carlsson lyfta fram det senaste från sin forskning vid LiU.
- Vi försöker att skapa nya utvärderingsmått för spelare. Alla mål som görs är inte lika viktiga i en hockeymatch. Ett mål som betyder 6-0 i en match är inte lika mycket värt jämfört med ett 1-1-mål med några minuter kvar att spela. Så vad vi försöker göra är att identifiera ett mått som tar hänsyn till kontexten och samtidigt definierar hur viktigt ett mål är, säger Patrick Lambrix.
Studenttävling
Flera analytiker från olika klubbar och förbund finns med och ledande företag i branschen deltar. Inskickade forskningsartiklar, som bedömts av en internationell kommitté, lyfts fram och det blir även en tävling där studenter ska analysera riktiga data som gjorts tillgänglig av Svenska hockeyligan (SHL) för att senare under konferensen presentera vad de kommit fram till.
Trots att vi är inne i juni månad är hockeysäsongen fortfarande i gång. VM i Finland har precis avslutats och om några veckor äger NHL-draften, då unga spelare tingas av de olika lagen, rum i Nordamerika. Patrick Lambrix hoppas att intresset och anmälningarna för LINHAC rasslar till under de sista dagarna.
- Vi är väldigt nöjda med programmet och hoppas på totalt ett hundratal deltagare från Europa och Nordamerika, säger han.
LINHAC arrangeras av LiU och Linköping HC i samarbete Alliance of European Hockey Clubs och Linköpings kommun och med stöd från Stretch on Sense och Centrum för idrottsforskning, CIF.